Ви тут:
Головне Медицина Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

Лікарі ПМСД з усіх районів з’їхалися до Полтави (ФОТО)

У Полтаві відбулася дводенна робоча зустріч-тренінг для лікарів первинної медико-санітарної допомоги з питань покращення якості послуг для уразливих груп населення в області. Сімейні лікарі з усіх районів обмінялися досвідом та обговорили плани на майбутнє. Мета таких зустрічей, за словами організаторів — БО “Світло Надії”, – підвищення спроможності медичних працівників первинної ланки медицини у напрямку інтеграції послуг з ВІЛ/СНІД та лікування соціально небезпечних хвороб.

“Наша область одна із тих, що працює у напрямку покращення доступу до тестування на ВІЛ у районах та лікування. Наше завдання — максимально децентралізувати ці послуги та наблизити їх до пацієнтів. Цей тренінг — це продовження того навчання, яке ми цьогоріч уже проводили. Спільно із Центром СНІДу таку роботу продовжуватимемо і наступного року. Ми повинні зробити усе по-максимуму, аби послуги з тестування ВІЛ і лікування надавали у кожному районі. Це основний спосіб зупинити епідемію у країні. Сьогодні сімейних лікарів навчають мотивувати пацієнтів до здачі тестів на ВІЛ, користуватися експрес-тестами та правильно проводити тестування. Частина районів уже у процесі цієї роботи, частина ж – тільки починатимуть”, – розповів виконавчий директор БО “Світло надії” Максим Демченко.

До Полтави приїхали близько 30 сімейних лікарів, вони ж, після тренінгу, ділитимуться досвідом зі своїми колегами на місцях.

“Раніше ми працювали дещо у вужчому форматі. Враховуючи епідеміологічну ситуацію, працювали з Гадяцьким, Миргородським, Пирятинським, Кобеляцьким районами, – це ті, які трішки просунулися вперед у порівнянні з іншими. Вони уже напрацювали нормативну базу та отримали швидкі тести. Сьогодні ж, ми запросили представників і передових регіонів, і тих, для яких це новина, сподіваємося на ефективність такої співпраці”, – зазначила головний лікар Полтавського обласного Центру профілактики ВІЛ-інфекції та боротьби зі СНІДом Оксана Даниленко.

Заступник головного лікаря ЦМСД Хорольського району Галина Радченко поділилася із журналістами враженнями від тренінгу та розповіла, що для себе дізналася нового.

“Я усвідомила на скільки ця тема є важливою. Зрозуміла, що ВІЛ-інфекція — це не вирок, люди не приречені, якщо ми вчасно виявлятимемо хворобу і направлятимемо їх на лікування до Центру СНІДу. Люди вчасно отримають АРТ та продовжуватимуть активне життя, зможуть народжувати здорових дітей. На жаль, поки що у нашому районі не має швидких тестів, ми не є пілотним районом, зараз тільки нас починають готувати, проводити отакі тренінги. Я думаю, що місцева влада найближчим часом виділить кошти для придбання таких тестів, і ми проводитимемо відповідну роботу”, – сказала Радченко.

По закінченню тренінгу лікарям вручили сертифікати, які засвідчують участь у робочій зустрічі з питань покращення якості послуг для уразливих груп населення у Полтавській області.

Перейти до вмісту