Ви тут:

Полтавцям розповіли про властивості трав’яного чаю

Перший заступник директора Полтавської обласної благодійної організації «Асоціація паліативної та хоспісної допомоги» Андрій Олєйніков зазначив, що в рамках пропагування здорового способу життя ми й вирішили провести масово-роз’яснювальну роботу щодо властивостей та різноманітностей трав’яного чаю.

Андрій Володимирович повідомив, що приготування такого чаю не вимагає зайвих витрат, адже такі трави можна назбарати самому, або дешево прибдати на ринку.

Основні правила трав’яного чаю:

– якщо складно прокидатися вранці, а вночі ви ніяк не можете заснути, не поспішайте братися за снодійне або каву. Підбадьоритися допоможе чай з меліси і стевії, а солодкий сон забезпечить настій глоду або чай з акації;

– трав’яні чаї в залежності від температури по-різному діють. Так, прохолодні напої з листя чорної смородини або шавлії чудово вгамовують спрагу, а цей же гарячий чай здатний змусити пропотіти при застуді;

– для того, щоб трав’яний чай максимально збагатився корисними речовинами, потрібно дотримуватися правил приготування;

– трави, які не потребують тривалої (10-15 хв) тепловій обробці, потрібно настояти порцелянового, скляного або емальованому посуді (при контакті з металом корисні речовини руйнуються);

– найкраще готувати на водяній бані;

– подрібнені кореневища і плоди (наприклад, шипшина) рекомендується заварювати в термосі, наполягаючи їх протягом декількох годин;

Рецепти трав’яного чаю:

Суничний:

10 г сушеного листя суниці, 2 г звіробою, 2 г м’яти, 200 мл води. Фарфоровий чайник обполоснути окропом, засипати суміш листя, залити окропом і настояти 7-10 хв.

Шипшиновим-медовий:

20 г плодів шипшини, 15 г меду, 5 г лимонного соку, 200 мл води. Сушені плоди шипшини подрібнити, залити окропом, варити 10 хв в емальованому посуді при закритій кришці, настояти 10 хв. Відвар процідити. Додати мед, лимонний сік.

Брусничний чай:

12 г сушеного листя брусниці, 10-15 г цукру, 200 мл води. Фарфоровий чайник обполоснути окропом, засипати листя брусниці, залити окропом і настояти 10-15 хв, додати цукор і розлити в чашки.

Вітамінний:

20 г сушених плодів шипшини, 10 г сушених плодів горобини, 5 г сушених листя материнки, 200 мл води. Сушені плоди подрібнити, залити окропом і варити 5 хв, потім додати листя материнки і настоювати 10 хв.

Горобиновий:

30 г сушених ягід горобини звичайної, 5 г сушених ягід малини, 2 г сушеного листя чорної смородини. Суміш заварюють у фарфоровому чайнику, наполягають 5-7 хв. Використовують як заварку.

З шипшини і чебрецю:

10 г сушених плодів шипшини, 5 г сушених листя чебрецю, 15 г меду, 200 мл води. Плоди шипшини подрібнити, залити окропом і варити 5 хв, потім додати листя чебрецю. Настояти 10 хв, процідити, додати мед.

Коли потрібно пити трав’яний чай:

– вранці слід пити тонізуючий чай (дягель, листя суниці, квітки і листя конюшини, лимонник, лаванда, любистика);

– увечері треба пити заспокійливі трав’яні чаї (звіробій, іван-чай, малина (листя), м’ята перцева, ромашка, меліса, первоцвіт, лист вишні і т.п.);

– взимку або ранньою весною бажано пити полівітамінні трав’яні чаї (листя малини, ожини, чорної смородини, кропиви, моркви, плоди шипшини, горобини, барбарису, обліпихи, чорної смородини і т.п.);

– влітку трав’яні чаї готують тільки зі свіжих трав, цей період року треба використовувати з максимальною користю для організму.