Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

У Полтаві домовилися медики, благодійники та експерти про співпрацю в лікуванні невиліковних хворих

Сьогодні в Полтаві підписали резолюцію про проведення незалежного дослідження щодо доступу до лікування із розробкою відповідних рекомендацій.

Йдеться зокрема про допомогу в лікуванні хворих з хронічними захворюваннями. Співпрацюватимуть Держдепартамент охорони здоров’я Полтавської ОДА, БО “ Світло надії” та ГО” Інститут аналітики та адвокації”.

Як зазначив виконавчий директор БО “Світло надії” Максим  Демченко наразі в області є три великі ризики : економічна криза, держзакупівлі препаратів, пов’язаних з лікуванням хронічних захворювань, збільшення кількості пацієнтів, які потребують лікування. Насамперед – це пов’язано з переселенцями, яких на Полтавщині офіційно зареєстровано більше 28 тис.

Ми хочемо виробити спільно з департаментом охорони здоров’я систему, за допомогою якої ми будемо своєчасно реагувати на ці проблеми. Є ризики, давайте виробимо механізми, як ми будемо вирішувати проблеми. Найбільш проблемним є доступ до ліків у тих пацієнтів, які мають онкологічні захворювання, цукровий діабет, гемодіаліз, та Віл-позитивні”, – сказав Демченко.

Директор Департаменту охорони здоров’я Полтавської ОДА Віктор Лисак сподівається на плідну співпрацю, адже проблема хронічних захворювань досить актуальна.

Ця співпраця надзвичайно важлива. Ми повинні відштовхуватися від діючого законодавства. Наразі діє новий закон про надання пільг окремим категоріям громадян, зокрема чорнобильцям, ветеранам. Є певні норми щодо надання їм пільг. Нині кожен третій має пільгу. Держава пішла на те, щоб врегулювати це. Ці пацієнти, на мій погляд, будуть отримувати менше ліків. І ми зможемо надати лікування тим, кому воно вкрай необхідне, насамперед соціально незахищеним верствам”, – сказав Лисак.

Наразі надходить чимало звернень від від пацієнтів стосовно відсутності доступу до ліків.

Ми хочемо зрозуміти. На якому моменті виникають складності: це проблема закупівель на місцях, відсутня процедура передачі ліків або просте незнання пацієнтів з числа ВНО алгоритму дій”, – сказав виконавчий директор ГО” Інститут аналітики та адвокації” Юрій Нестуля.

Дослідження розпочнуть відразу після підписання резолюції.

Довідка: Ініціатива із забезпечення доступу до лікарських засобів в умовах економічної кризи реалізується Інститутом аналітики та адвокації за підтримки Міжнародного Фонду «Відродження».

Перейти до вмісту