Ви тут:

У МОН повідомили про стан підготовки до проведення вступної кампанії 2015 року

3 липня 2015 року під час засідання колегії Міністерства освіти і науки директор департаменту вищої освіти Сергій Бондаренко розповів про стан підготовки до проведення вступної кампанії 2015 року.

Сергій Бондаренко повідомив, що 26 червня була завершена основна сесія зовнішнього незалежного оцінювання. Додаткова сесія розпочинається 9 липня. В цьому році для участі у основній сесії ЗНО зареєструвалось майже 300 тис осіб, із них понад 221 тис. – учні, випускники середніх навчальних закладів, 68 тис. – випускники минулих років. Про це повідомляє прес-служба МОН України.

Вперше учасникам тестування з української мови та літератури під час реєстрації було запропоновано обрати базовий або поглиблений рівень складності сертифікаційної роботи.

Ще одне нововведення – відмова від використання у вступній кампанії результатів тестів попередніх років, що ставить всіх випускників у рівні умови.

З метою організованого проведення вступної кампанії 2015 року департаментом вищої освіти реалізовано низку послідовних заходів, які забезпечать її відкритість прозорість, демократичність, та сприятимуть підвищенню рівня та поліпшенню якості української вищої освіти.

Насамперед це стосується своєчасного розроблення та затвердження Умов прийому до вищих навчальних закладів України у 2015 році.

Вперше у 2015 році Правила прийому вищих навчальних закладів не погоджувалися МОН, що цілком відповідає Закону України “Про вищу освіту” в частині розширення автономії вищих навчальних закладів.

У листопаді 2014 року у містах Києві, Львові, Харкові та Одесі департаментом вищої освіти МОН проведено регіональні інструктивні наради з проректорами (заступниками директорів), відповідальними секретарями приймальних комісій вищих навчальних закладів та працівниками приймальних комісій.

11 червня 2015 року проведено нараду з працівниками центральних органів виконавчої влади, які мають у підпорядкуванні вищі навчальні заклади, 23 червня 2015 року проведено Всеукраїнський вебінар для керівників вищих навчальних закладів та працівників приймальних комісій з питань роз’яснення змін до Умов прийому, принципу формування державного замовлення, вдосконалення самого прийому.

Змінами також передбачена участь у конкурсі за результатами вступних екзаменів на базі повної середньої освіти осіб, які звільнені з військової служби та їх вступ до вищих навчальних закладів. Це ті військові, які захищали суверенітет, територіальну цілісність та незалежність України і брали безпосередню участь у проведенні антитерористичної операції. Також передбачено позаконкурсний вступ для осіб, у яких один із батьків був військовослужбовцем, який загинув, чи визнаний судом безвісно відсутньою особою при виконанні ним обов’язків військової служби, протягом трьох років після здобуття відповідної загальної середньої освіти.

На другому етапі підготовки і проведення вступної кампанії департаментом вищої освіти заплановано створення у червні оперативного штабу “Вступна кампанія 2015 року” у Міністерстві освіти і науки України та відповідних оперативних штабів при центральних органах виконавчої влади, які мають у підпорядкуванні вищі навчальні заклади, та головних управліннях освіти і науки обласних та Київської міської державної адміністрації.

Протягом вступної кампанії буде забезпечено роботу громадських приймалень та консультативних телефонів у регіонах та Міністерстві освіти і науки.

Перейти до вмісту