Ви тут:
Економіка Комуналка Полтавщина Споживач Суспільство 

Полтавців закликають економити на утепленні житла

пасічко

В Україні та на Полтавщині запрацювала Програма з енергоефективності і компенсації вартості утеплення індивідуальних житлових будинків.

Від 30% до 100% економії можуть отримати власники багатоквартирних будинків в рамках комплексного утеплення з заміною вікон, підвалів та інші заходи щодо економії тепла.

Про це, зокрема, зазначив головний інженер “Полтаватеплоенерго” Володимир Пасічко.

Він розповів, що спочатку члени ОСББ (об’єднання співвласників багатоквартирного будинку) повинні зробити енергетичний аудит, визначити оптимальний варіант утеплення та отримати цифру економії для мешканців багатоповерхівки.

Є досвід прибалтів, коли мешканці ОССБ самі беруть кредит на утеплення будинків і через кілька років повертають його, ще  менше сплачують за послуги тепла.

В наших умовах задля йцього створеноа державна програма з енергоефективності і компенсації вартості утеплення індивідуальних житлових будинків, розрахована на 3-5 років.

Її запровадив Кабінет Міністрів України задля зменшення споживання енергоресурсів спільно з  Державним Ощадним банком та Укргазбанком.

Громадяни можуть оформити кредит у банку та отримати відшкодування з Державного бюджету на те, щоб купити нові вікна, утеплити будинок, встановили лічильники, замінити котел.

Хочете поміняти неефективний котел — держава компенсує вам 20% вартості нового (не газового) котла. Утеплити будинок — З0% компенсації вартості цих робіт, але не більш як 10 тисяч гривень на будинок. На утеплення квартири держава компенсує для ОСББ 40% вартості, але теж не більш як 10 тисяч гривень на квартиру.

 

Перейти до вмісту