Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

Полтавська ОДА – лідер рейтингу серед відкритості ОДА України

3 липня Інститут розвитку регіональної преси (ІРРП) оприлюднив рейтинг інформаційної відкритості 49 сайтів органів влади України обласного рівня та міста Києва. (http://irrp.org.ua/news/rpdi/3561-preskonferencyavdkritstukrayinskoyivladirezultatimontoringuvebsaytvmscevoyivladioblasnogorvnyatamstakiyeva-2015.html). Полтавська ОДА визнана найвідкритішою для громадян. Про це повідомили у прес-службі Полтавської ОДА.

Дослідження інформаційної відкритості сайтів ОДА в Україні проводили вперше. Його мета – визначити чи розміщено на сайтах інформацію, яку органи влади зобов’язані оприлюднювати для громадськості, наскільки повно та доступно представлена наявна інформація про діяльність влади.

Лідером рейтингу серед ОДА є Полтавська обласна державна адміністрація, яка має коефіцієнт відкритості 68,6%. Друге місце посіла Дніпропетровська ОДА (66,34%), третє − Рівненська ОДА (60,72%).

За загальними результатами серед ОДА сайтів з показником відкритості більше 50% всього 9, а з показником відкритості менше 40% −13. Це означає, що на сайтах більшості обласних державних адміністрацій розміщено навіть не половину інформації, яка передбачена законом, а менше 40%.

Як показав досвід аналогічного моніторингу центральних органів виконавчої влади, таке дослідження є ефективним інструментом громадського контролю, який стимулює органи влади робити сайти кращими і зручнішими для відвідувачів, якісніше наповнювати їх необхідною інформацією, – − зауважила Людмила Опришко, медіа-юрист та експерт з моніторингу. – Тому ми прагнемо, щоб результати нашої роботи стали корисними як для звичайних громадян, так і для влади. Адже, сайт органу влади повинен стати, перш за все, зручним інструментом для користувачів, які, скажімо, хочуть отримати адміністративні послуги. В свою чергу, створення простих і доступних сервісів підвищує рівень довіри громадян до влади».

Перейти до вмісту