Ви тут:

Петро Ворона зацікавлений у будівництві сміттєпереробного заводу

DSC_0005

Голова Полтавської обласної ради Петро Ворона сьогодні під час зустрічі з представником литовського концерну “Є-енергія” Вайдасом Повиленасом висловив зацікавленість щодо  інвестування цієї компанії в реконструкцію житлового-комунального господарства області.

Особливу зацікавленість голови облради викликала можливість будівництва сміттєпереробного заводу в Полтаві.

Представник “Є-енергія” в Україні Вайдас Повиленас під час зустрічі відзначив, що акціонером та основним кредитором їх компанії “Є-енергія” є ЄБРР (Європейський банк реконструкції та розвитку).

Литовець запропонував полтавцям сучасну модернізацію системи теплопостачання та передачу підприємства “Полтаватеплоенерго” у концесію на довгострокове управління, до 40 років. Досвід ефективного управління ТЕЦ з повним циклом виробництва теплової енергії Повиленас має на прикладі Артемівська Донецької області. За його словами,  “Є-енергія” позитивно себе зарекомендувала також у країнах Балтії та Польщі.

Представники “Є-енергії” прорахували, що ефективне втілення проекту з модернізації теплопостачання є можливим при наявності в населеному  пункті більше 150 тис. населення.

Виграш для полтавців учасники зустрічі вбачали у тому, що виключно за рахунок інвесторів модернізується та оновлюється система теплопостачання, будується сучасна ТЕЦ, а у разі концесії (тобто оренди майна) обласне підприємство не може бути орендовано чи передано іншим особам.

Інвестори запропонували за свій рахунок збудувати ТЕЦ та виробляти теплову енергію за рахунок спалення деревини чи сміття. Останню ідею щодо будівництва сміттєпереробного заводу та роздільного збору підтримав Петро Ворона.

Полтавці нададуть підрахунки,  скільки за рік виходить кубометрів сміття та потенційне споживання тепла полтавцями.

У ході обговорення, зокрема, йшлося і про залучення інших європейських компаній у модернізацію житлово-комунального господарства регіону та розширення співпраці з Європейським банком реконструкції та розвитку.

 

Перейти до вмісту