Ви тут:
Політика Полтавщина 

Громада миргородських ромів ініціювала посилення взаємодії з владою

poltava-vryad-li-uvidit-pervyy-match-vorskly-v-lige-evropy_271
Мінімальна взаємодія з органами влади та низька обізнаність спонукали громаду миргородських ромів ініціювати посилення співпраці з органами обласної влади.

Тому сьогодні в облдержадміністрації у форматі круглого столу зібралися на зустріч з цією нацменшиною представники громадськості, правоохоронці, керівники департаментів облдержадміністрації, центру зайнятості та міграційної служби.

Модератор заходу Віктор Ломовцев розповів про проект фонду “Відродження”, у рамках якого щодо проблем ромів провели соціологічне дослідження, а в подальшому відбуватимуться заходи посилення взаємодії ромів з органами влади.

Найбільшою проблемою ромів на Полтавщині є пошук роботи – 49% респондентів поскаржилися на це, що вони не знають куди звертатися, до кого йти. Третина ромів мала труднощі при отриманні соціальної допомоги, є проблеми щодо утиску з боку правоохоронців, є труднощі з отриманням шкільної освіти, при оформленні паспорту чи документів щодо підприємницької діяльності.
Результати дослідження серед людей ромської національності показали негативне ставлення та недовіру з боку ромів до державних органів. 66% самостійно вирішують проблеми, 23% – у кримінальний спосіб, і лише 5% ромів у суді готові відстоювати свої права.

43% ромів не знають куди і як звертатися у разі виникнення проблем. Тому громада ромів попросила в регіонах виділити їм представника влади, щоб вони виступили перед нацменшиною щодо роботи кожного з департаментів та роз’яснення правового захисту ромів.

Згідно з проектом, вже у жовтні відбудеться виїзд  в поселення компактного проживання ромів, коли громадськість з’ясує, чи  покращилася взаємодія з владою, і чи є зрушення у вирішенні проблем

Поки йдеться про  співпрацю нацменшин і представників влади у Миргородському, Новосанжарському, Лубенському та Машівському районах області.

Керівник апарату ОДА Микола Білокінь не бачить проблеми у взаємодії з нацменшинами на Полтавщині.

Він підкреслив прозорість і відкритість органів влади та зазначив, що нікого з нацменшин на Полтавщині не утискають –  надав свій мобільний телефон – інформувати його особисто, якщо такі випадки будуть.

Заступник начальника управління культури Полтавської ОДА Валентина Вождаєнко розповіла, що загалом громада ромів налічує майже тисячу членів по області.

Перейти до вмісту