Ви тут:
Суспільство Україна 

Гройсман розповів, як відбуватимуться місцеві вибори за новим законом

фото: golos.ua

Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман пояснив, як проходитимуть місцеві вибори 25 жовтня за новим законодавством. Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.

“Нарешті ми відійшли від гібридної, дуже дивної системи виборів, на яку було багато нарікань, коли частина депутатів обирається за списками, а інша частина за мажоритарними округами”, – наголосив Гройсман.

Він зазначив, що в селах і селищах з населенням до 90 тисяч осіб вибори відбуватимуться за звичною мажоритарною системою. Вибори до райрад, міськрад та облрад будуть проходити вже за пропорційною системою.

“Мерів міст з населенням більше 90 тис. обиратимуть абсолютною більшістю, тобто 50% + один голос. Для цього передбачена можливість проведення другого туру”, – зауважив спікер парламенту.

Він додав, що міста, райони і області будуть ділитися на округи. По кожному округу партія може висунути свого кандидата (саме партія, виборчі блоки цим законом не передбачені).

Якщо партія набрала 5% голосів, кількість кандидатів від неї, які пройшли, визначається відповідно до кількості голосів, поданих безпосередньо за депутата в окремому окрузі. До ради проходять ті кандидати від партії, які отримали найбільшу підтримку виборців, а не ті, яких партія поставила на перші місця у списку.

“Щодо бюлетеня. На ньому буде позначено прізвище кандидата, а навпроти – назва партії, від якої він висувається. Таким чином, відбуватиметься одночасне голосування за кандидата і за партію. Висування мерів теж відбуватиметься тільки від партій”, – підкреслив Гройсман.

Дата реєстрації партії для участі у виборах не має значення (немає норми, щоб вона була зареєстрована за рік чи за півроку до виборів), зазначив голова Ради. Крім того, вперше до закону введено європейську норму щодо присутності у списку партії не менше 30% представників однієї статі.

“Ну і нарешті, для тих, хто говорить, що через новий закон певні округи можуть залишитися без своїх представників, відповім – виборцям нема за що хвилюватись, оскільки депутати відповідатимуть за все місто, а Рада зможе додатково розподілити відповідальність депутатів за округи”, – підсумував Гройсман.

Нагадаємо, 14 липня народні депутати проголосували за проведення місцевих виборів за новими правилами в другому читанні та в цілому.

Перейти до вмісту