Ви тут:
Україна 

ЄІБ надав 400 млн. євро – «найдовші» і «найдешевші» гроші на оновлення українських міст

фото: ipress.ua
фото: ipress.ua

Європейський інвестиційний банк надав Україні кредит 400 млн. євро на фінансування інфраструктурних проектів українських великих і середніх міст по захисту та відновленню комунальної інфраструктури.

Відповідну фінансову угоду між Україною та Європейським інвестиційним банком для фінансування Проекту «Програма розвитку муніципальної інфраструктури України» на суму 400 млн. євро підписали Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Зубко та Віце-президент ЄІБ Ласло Бараньяй.

Церемонія відбулась під час Колегії Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України з питань стану виконання міністерством Програми діяльності Кабінету Міністрів України, Коаліційної угоди, Стратегії сталого розвитку «Україна-2020», за участі Прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка.

«Європейський інвестиційний банк надав Україні безпрецедентні умови залучення найдешевших і найдовших грошей, що надзвичайно важливо в умовах обмежених бюджетних можливостей. Завдяки реалізації цієї Угоди ми можемо змінити якість послуг для населення та модернізувати застарілу інфраструктуру житлово-комунального господарства», – сказав Геннадій Зубко.

За його словами, загальний період погашення позики по проектам модернізації постачання тепла складає 22 роки, по проектам модернізації постачання води – 30 років. Відсоткова ставка складатиме до 2%.

«Це інвестиційна програма по модернізації постачання тепла і води, виконання якої буде координувати Міністерство регіонального розвитку. Програма передбачає реалізацію проектів у середніх та великих містах по захисту та реконструкції міської інфраструктури. Окрім заміни обладнання, буде проведена модернізація мереж, 80% яких зараз у катастрофічному стані», – повідомив урядовець.

Віце-прем’єр-міністр України наголосив, що кошти позики спрямують на заходи з енергетичної ефективності: забезпечення централізованого теплопостачання, енергетичної ефективності громадських будівель, міське освітлення. Угодою передбачено також реалізацію проектів щодо водопостачання, водовідведення та поводження з твердими відходами.

«Реалізація проектів дозволить відновити зношену муніципальну інфраструктуру, знизити собівартість послуг, підвищити комфортність та якість умов життя українців, поліпшить екологічний стан міст», – пояснив він.

Геннадій Зубко зазначив, що згідно з угодою кінцевими отримувачами коштів є центральні, регіональні чи місцеві органи влади, комунальні та муніципальні підприємства, що забезпечують комунальні послуги в Україні.

Віце-президент ЄІБ Ласло Бараньяй зазначив: «Цей проект реалізується у відповідності до зобов’язання Банку ЄС підтримати Україну та її народ. Сучасна і надійна муніципальна інфраструктура сприятиме підвищенню якості життя людей, що живуть у містах України. Це допоможе заощадити енергію, забезпечити кращі і більш економічні послуги і допомогти захистити навколишнє середовище».

Перейти до вмісту