Ви тут:
Суспільство 

Двоє полтавців-учасників АТО у Литві оцінили американський есмінець

Есмінець

Двоє полтавців, учасників АТО, продовжують проходити курс реабілітації у Литві. Зараз хлопці знаходяться у місті Друскінінкай. Своїми буднями хлопці охоче діляться на своїх сторінках у «фейсбуці», щодня публікуючи нові фото.

Полтавські бійці з американцями

На початку липня до Литви на реабілітацію вирушили ще двоє полтавців. Андрій Хижняк – командир  гармати 2С-3. У зоні АТО він чи не з першого дня. Разом зі своїм екіпажем Андрій був на найважчих рубежах – таких як Донецький аеропорт, Піски, Авдіївка. Валерій Довженко – боєць 92-ї механізованої бригади ВСУ, позивний Професор.

У реабілітаційному центрі «Друскінінкай» окрім медичних процедур для наших хлопців організували цікаве дозвілля: бійці подорожують країною, відвідують музеї та виставки, знайомляться з колегами. Така насичена програма сприяє не лише фізичній, а й психологічній реабілітації поранених.

Доправлення до есмінця
18 липня хлопці потрапили на борт справжнього есмінця морського флоту США – USS Jason Dunham (DDG-109). Не варто й казати, що цих чоловіків, яких важко чимось здивувати, перехоплювали емоції. Андрій Хижняк прокоментував цю подію так (https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1669351086628597&id=100006611654696&pnref=story):
Що сказати – пощастило! Кому ще так може пощастити, як не нам! Ми летіли в Литву і не думали про те, що опинимося на американському есмінці, – говорить боєць. – Піднімаючись трапом корабля, ми реально зробили крок в інший світ, таке відчуття, що ми потрапили на зйомку якогось супер-крутого бойовика: крутий корабель, крута зброя, круті американські хлопці. Тепер я точно можу сказати, що в Литві було все круто! Спасибі величезне тим людям, які організували нам цю поїздку.

Український прапор на америнському судні
Організаторами поїздки є Фонд «Унія 1219» за підтримки литовського уряду. З початку року вони відправляють полтавських (і не тільки) військових на реабілітацію до цієї країни. Один з бійців (Віктор Трофименко) навіть потрапив на прийом до Президента Литви – Далі Грибаускайте. Решта військових були не надто публічними.

– На відміну від хлопців, які були в реабілітаційному центрі раніше, Андрій та Валерій активно діляться враженнями від Литви на своїх сторінках у соціальних мережах, – говорить засновник литовського Фонду «Унія 1219» Волдімаріс Ажубаліс. – З початку 2015 року ми постійно відправляємо хлопців на реабілітацію у спеціальний реабілітаційний центр, в якому лікуються литовські солдати після проведення військових операцій. Уже більше півроку тут реабілітуються і українські військові, які були поранені у зоні АТО.
У Литві полтавці знаходитимуться до 30 липня.

Роман Повзик

Перейти до вмісту