Ви тут:

Депутати облради “рятували” КП «Полтававодоканал»

Сьогодні на засіданні постійної комісії обласної ради з питань житлово-комунального господарства депутати розглянули питання про фінансовий стан КП «Полтававодоканал» та можливість надання фінансової допомоги підприємству з обласного бюджету.

Як повідомив генеральний директор підприємства Олег Кретович першопричиною складного фінансово-економічного стану КП «Полтававодоканал» є те, що діючий до 1.08.2014 року для населення тариф на послуги водопостачання та водовідведення, встановлений 10.02.2012 року НКРЕ, не забезпечував відшкодування економічно обґрунтованого рівня витрат на їх виробництво. Результатом такого збиткового існування стало те, що за останні роки підприємство суттєво наростило заборгованість за спожиту електроенергію, яка на 1.05.2015 року становила 118 млн. грн. В той же час, різниця між встановленим тарифом та фактичними економічними витратами на виробництво послуг становить 233, 4 млн. грн.

Він зазначив, КП «Полтававодоканал» сподівається на співпрацю обласної ради, облдержадміністрації та ПАТ «Полтаваобленерго» в погашенні заборгованості по електроенергії шляхом проведення взаємозаліку по погашенню різниці в тарифах за рахунок виділених субвенцій з державного бюджету на 2015 рік та скористатися Постановою КМУ № 375, якою затверджений Порядок та Умови надання у поточному році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на погашення заборгованості з різниці в тарифах, яка виділена на Полтавську область в сумі 222 млн. грн.

Крім цього Олег Кретович акцентував увагу на необхідності проведення у поточному році реконструкції каналізаційних колекторів в м. Полтава. На відповідні роботи у 2015 році необхідно спрямувати близько 46 млн. грн., а фактично передбачено 6, 8 млн. грн.

Комісія прийняла до відома дану інформацію та рекомендувала облдержадміністрації розглянути можливість збільшення фінансування на проведення аварійно-відновлювальних робіт через поповнення статутного фонду КП «Полтававодоканал», опрацювати питання щодо залучення коштів міського бюджету на проведення відповідних робіт та здійснити контроль за виплатою заборгованості підприємства по електроенергії шляхом проведення взаємозаліку по погашенню різниці в тарифах за рахунок виділених субвенцій з державного бюджету на 2015 рік, повідомили в облраді.

У ході засідання депутати також розглянули та підтримали питання про участь КП «Полтававодоканал» у другому проекті Розвитку міської інфраструктури, який впроваджується за рахунок позики Світового банку, з метою реалізації заходів стратегії розвитку підприємства, затвердили звіт директора обласного комунального виробничого підприємства водопровідно-каналізаційного господарства «Миргородводоканал» Сергія Швайки про свою діяльність з позитивними висновками та рекомендували продовжити дію трудового контакту з ним на 3 роки, погодили виділення коштів на виготовлення технічної документації для отримання свідоцтв про право власності на нерухоме майно, яке знаходиться на балансі, у господарському віданні обласного комунального підприємства «Полтаватеплоенерго», розглянули інші питання узгодженого порядку денного.

Перейти до вмісту