Ви тут:
Аналітика Головне Екологія Економіка Медицина Полтавщина Споживач Суспільство Точка зору 

Чверть полтавців палять та ведуть нездоровий спосіб життя

сигарети цигарки паління

За даними Державної служби статистики України поширеність куріння в Полтавській області торік становила 25,4%.

Нині в області лише за офіційними даними налічується 314 300 курців.

Цей показник – вище середнього в Україні, адже по державі курці складають 20,9%.

До Нового року у Верховній Раді планують прийняти законопроект №2820 «Про внесення змін до деяких законів України з охорони здоров’я населення від шкідливого впливу тютюну». Йдеться про заборону сигарет з різними смаковими добавками. Такі інгредієнти як цукор, ментол, кориця, ваніль, какао, шоколад більше не повинні з’являтися в домішках до тютюну – в них при горінні є додаткові фактори ризику для здоров’я людей.

Експерти в галузі контролю над тютюном і народні депутати пропонують заборонити виготовлення і продаж тютюнових виробів з використанням будь-яких смакових добавок, а також змінити зовнішній вигляд пачки згідно з європейськими нормами.

У своєму відео-коментарі експерт Альянсу з виконання Рамкової конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну Андрій Скіпальський розповідає про позитивний вплив таких нововведень.

«Зараз близько 600 інгредієнтів застосовуються при виготовленні тютюнової продукції. Небезпека полягає в прихованій від споживачів сигарет токсичності інгредієнтів і їх сполук при згорянні і сприяння посиленню залежності. Курці можуть не мати уявлення про те, які речовини, крім нікотину і тютюну, можуть міститися в сигареті», – зазначив Андрій Скіпальський, експерт Альянсу з виконання.

Також помітною новацією стане зміна зовнішнього вигляду пачок сигарет: графічні зображення з медичними попередженнями розміщуватимуться з обох сторін пачки в верхній її частині і займатимуть 65% її площі (а не так як зараз 50%).

Крім того, графічні попередження замінять на нові, більш дієві, що містяться в бібліотеці медичних попереджень ЄС.

Зникне і напис, який говорить про кількість смол і нікотину в сигаретах.

До інших змін, які прописані в законопроекті, відносяться врегулювання виробництва і продажу електронних сигарет і курильних сумішей.

Дослідження показують, що вміст нікотину та інших хімічних речовин в електронних сигаретах широко варіюється, і у споживача немає можливості визначити, скільки нікотину він вдихає.

Перейти до вмісту