Ви тут:

Полтава, Черкаси та Чернігів – три «пілотних» міста, що залучені до проекту Фундації ПАУСІ

фото_1

Нещодавно експерти Фонду польсько-української співпраці ПАУСІ відвідали Полтаву з метою – поділитись досвідом з міською владою та громадськістю по запровадженню партиципаторного бюджету – бюджету участі.

Полтава, Черкаси та Чернігів – це три «пілотних» міста, що залучені до проекту Фундації ПАУСІ «Партиципаторний бюджет – можливості для підвищення громадської активності і встановлення належного партнерства з органами влади».

Згідно ідеї партиципаторного бюджету мешканці міста приймають активну участь в облаштуванні територій на яких проживають. Гості з Польщі презентували тамтешній досвід. Зокрема, йшлося про особливості та методологію реалізації бюджету участі на прикладах м. Лодзь та м.Варшава.

Кожен мешканець міста має можливість подати власну пропозицію щодо використання певної частини коштів місцевого бюджету – побудувати спортивний майданчик, зробити велосипедні доріжки, утеплити багатоповерховий будинок, створити культурний центр, відремонтувати притулок для тварин, тощо.

Шляхом голосування, громада визначає найкращі проекти, які потім втілює в життя місцева влада. Для цього кожного року в бюджеті м. Лодзь та м.Варшава передбачені кошти – певна сума або процент від суми загального бюджету (не більше 1 %). За словами польських експертів впровадження механізму бюджету участі розширило та покращило діалог влади з місцевою громадою цих міст, адже максимально враховується думка громадян в частині формування місцевого бюджету.

Таку практику використовують не тільки в Польщі, а і в багатьох інших країнах світу: Франції, Італії, Німеччини, Іспанії, Великобританії.

Поляки відзначили, що, несподівано для них самих, міськрада м. Полтави найбільш активно підтримала ідею партиципаторного бюджету. Мер міста Олександр Мамай відзначив: «Цей проект дуже корисний, він об’єднає громаду, а головне допоможе людям усвідомити, що вони повноправні громадяни і їм належить влада на їх територіях».

Наразі вирішується питання – як втілити в життя європейські стандарти?

Представники громадських організацій вже мають конкретні напрацювання та пропозиції щодо методології запровадження бюджету участі. Активісти направили лист меру міста з пропозицією провести круглий стіл та чекають розпорядження міського голови по створенню робочої групи.

До речі, міська влада м.Чернігова та Черкас вже зробила перший крок і втілює ідею партиципаторного бюджету в життя. Розпорядженням міського голови в цих містах створені відповідні робочі групи, в склад яких ввійшли депутати, працівники департаментів, громадські активісти. Тож наступною має бути Полтава!

Олена Праведнюк

Перейти до вмісту