Ви тут:

Офіс реформ консультує громади Семенівського району

15 червня у селищі Семенівка на консультативній зустрічі за участі представників Офісу реформ Ірини Балибіної та Івана Лещенка йшлося про аспекти реформування місцевого самоврядування. 

Голова райдержадміністрації Віктор Федоренко, голова районної ради Ольга Мохун, сільські та селищний голови, керівники структурних підрозділів – кожен мав змогу висловити  свою думку з приводу формування перспективного плану та змін, що відбуваються. Експерти роз’яснили, що в основі змін лежить набуття повноважень, ресурсів та відповідальності місцевою владою.

– Чим ефективніше влада  розумніше управління – тим краще будуть задовольнятися потреби людей. А це головна мета реформування, – резюмував експерт з питань місцевого самоврядування Іван Лещенко.

Директор Офісу реформ Ірина Балибіна наголосила на перевагах реформування: покращенні адміністративних та інших послуг, передачі на місця більшого об’єму ресурсів, якими управлятиме сама громада, а також позбавлення дублювання органів, що передбачено реформою.

Коло питань, які були висловлені у ході зустрічі та турбують голів сільських та селищних рад, стосується фінансового забезпечення громад, зокрема, фінансування позашкільної освіти, повноважень, прав та обов’язків старост і, найголовніше, недопрацьована законодавча база для повноцінного проведення децентралізації.

Визначальним є також питання як новоутворена територіальна громада зможе ефективно реалізувати право громадян на надання публічних послуг та забезпеченість кваліфікованими кадрами. Ірина Балибіна наголосила, що головне, чим маємо керуватися – зручність для людей в отриманні послуг, ретельне визначення спроможності громад і добровільність.

Перспективний план – це перший крок місцевого самоврядування у складанні іспиту на здатність до самоорганізації. І хоча його формування викликало ряд запитань та суперечок, присутні зійшлися на варіанті створення двох громад – Семенівської та Оболонської.

Перейти до вмісту