Ви тут:

КСУ визнав конституційним позбавлення недоторканності депутатів і суддів

Конституційний Суд України визнав таким, що відповідає Основному закону законопроект про скасування депутатської й обмеження суддівської недоторканності.

Відповідне рішення КСУ оголосив голова суду Юрій Баулін. «Визнати таким, що відповідає вимогам статей 157 і 158 Конституції України, законопроект про внесення змін до Конституції України щодо недоторканності народних депутатів і суддів», – йдеться в рішенні суду. Повідомляє Радіо Свобода

При цьому КСУ вважає, що притягнення судді до відповідальності за порушення присяги є суперечливою нормою і не узгоджується з позицією Венеціанської комісії, яка вказувала, що поняття «порушення присяги» є надто розпливчастим, а тому не може позначати підставу для звільнення судді.

5 лютого депутати підтримали питання про направлення на висновок Конституційного суду проекту закону «Про внесення змін до Конституції України» щодо скасування недоторканності народних депутатів і обмеження недоторканності суддів. Законопроект пропонує вилучити зі статті 80 Конституції норму про те, що народні депутати не можуть бути без згоди Верховної Ради притягнуті до кримінальної відповідальності, затримані або заарештовані.

Крім того, пропонується в статті 126 змінити норму, згідно з якою суддя не може бути без згоди парламенту затриманий або заарештований до оголошення обвинувального вироку судом. Пропонується встановити, що суддя не може бути без згоди Вищої ради юстиції затриманий і відносно нього не може бути застосовано запобіжний захід у вигляді арешту до оголошення вироку судом, за винятком затримання при здійсненні або безпосередньо після скоєння важкого або особливо важкого злочину проти життя і здоров’я людини.

Також пропонується внести достатті 129 Конституції положення такого змісту: «Притягнення суддів до юридичної відповідальності здійснюється на загальних підставах. Судді не можуть притягати до юридичної відповідальності за дії під час здійснення правосуддя, окрім випадків прийняття свідомо неправосудного судового рішення, порушення присяги судді або здійснення дисциплінарного правопорушення».

Спікер Верховної Ради Володимир Гройсман зазначив, що після висновку Конституційного суду, на новій сесії з вересня закон мають проголосувати в цілому і він вступить у дію.

Перейти до вмісту