Ви тут:

Історик розповіла про алгоритм дій, щоб дізнатися всю правду про своїх репресованих родичів

фото: hromadskeradio.org

Оксана Юркова розповідає про алгоритм дій для кожної людини, що хоче дізнатися всю правду про своїх репресованих родичів, куди й кому писати заяви із запитом про документи та необхідну психологічну підготовку до всієї правди про рідних. Повідомляє Громадське радіо

Для того, щоб встановити що сталося з  репресованими родичами, люди повинні знати певний алгоритм, що власне їм робити.  Можна піти 2 шляхами: можна просто написати запит до Державного архіву Служби Безпеки України, де викласти відомості про ту людину, про  яку ви хочете встановити дані, дати інформацію про себе для зв’язку і через якийсь час отримати довідку. Для тих, хто вирішив ознайомитись з дуже непростими документами, з кримінальними справами, за якими були засуджені їх родичі, справа теж починається з заяви. В пошуковій системі треба набрати «Архів СБУ». Там відомості, що архів знаходиться за адресою вул. Золотоворітська, 7. Треба просто написати листа, в якому викласти відомості, що такий — то родич  (його прізвище, ім’я, по-батькові), зазначити якщо знаєте дату народження, місце народження. Треба викласти ті обставини, які вам відомі. Слід попросити про дозвіл ознайомитися з цією справою. Далі прийде відповідь. Справи тих людей, які були засуджені в Україні, зберігаються в Україні. Якщо справу знайдено, то ви отримуєте відповідь з архіву з зазначенням місця, де знаходиться ця справа. Якщо справа знаходиться в Державному архіві СБУ, то з людиною зв’язуються і домовляються про час відвідин. Треба зазначити, що в Архів можна потрапити лише з перепусткою. В архіві справу можна перефотографувати.

Багато людей були реабілітовані після 1953 року. Перший етап реабілітації відбувався по заявам, потім процес загальмувався, а в 1989 році була масова реабілітація. Але до ознайомлення з такими документами треба підходити обережно. Родичі повинні бути готовими до того, що людина могла обмовляти себе чи знайомих через фізичні тортури чи погрози.

Перейти до вмісту