Ви тут:

Безоплатне зберігання захисної споруди цивільного захисту

Рішенням господарського суду Полтавської області від 21 грудня 2014 року задоволено позовні вимоги в.о. прокурора міста Полтави про зобов’язання Публічного акціонерного товариства укласти договір про безоплатне зберігання захисної споруди цивільного захисту (цивільної оборони).

При винесенні рішення суд зазначив, що господарські договори укладаються за правилами, встановленими Цивільним кодексом України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом, іншими нормативно-правовими актами щодо окремих видів договорів.

Частиною 1 ст.187 Господарського кодексу України визначено, що спори, які виникають при укладанні господарських договорів за державним замовленням, або договорів, укладення яких є обов’язковим на підставі закону та в інших випадках, встановлених законом, розглядаються судом.

До статутного капіталу Публічного акціонерного товариства не увійшло та залишилось на балансі цього підприємства державне майно – захисні споруди цивільної оборони, зазначене державне майно перебуває на балансі відповідача, державним органом приватизації (позивачем) обрано спосіб управління спірного майна шляхом укладення договору на його зберігання, що відповідає вимогам нормативно-правових актів.

Посилання відповідача про відсутність підстав для укладення спірного договору оскільки підприємство відповідача знаходиться в стані ліквідації не прийнято судом до уваги, так як сховище знаходиться на балансі підприємства відповідача, а відповідно останній зобов’язаний утримувати та зберігати це майно незалежно від становища підприємства. При цьому ліквідаційна комісія повинна здійснити передбачені законом дії стосовно сховища щодо подальшої юридичної долі цього майна.

Постановою Харківського апеляційного господарського суду від 16.03.2015, прийнятою за результатами перегляду справи в апеляційному порядку, підтримано рішення господарського суду Полтавської області.

Перейти до вмісту