Ви тут:

Як живуть та чим займаються засуджені у колонії на Полтавщині

У рамках прес-туру, організованого управлінням Державної пенітенціарної служби України у Полтавській області, сьогодні журналістам місцевих видань показали функціонування Машівської виправної колонії управління ДПтС (№9). Це колонія мінімального рівня безпеки з полегшеними умовами тримання для чоловіків, вперше засуджених за злочини, вчинені з необережності. Наразі тут відбувають покарання 158 осіб.

Колонія має своє підприємство із сільськогосподарським профілем виробництва, має закінчений цикл виробництва з переробкою продукції рослинництва та тваринництва. На підприємстві працює дільниця з переробки насіння соняшника на олію та цех з виготовлення круп і борошна.

“Вироблена продукція використовується для забезпечення харчування засуджених установ виконання покарань області, а також реалізується споживачам Полтавщини”, – зазначив начальник Машівської виправної колонії, полковник внутрішньої служби Юрій Шевченко.

За його словами, з липня 2011 року на підприємстві діє молочнотоварний комплекс з використанням сучасного обладнання для автоматичного доїння. А для переробки власної продукції тваринництва у 2012 році введено у роботу цех з виробнитва ковбасних виробів, яке здійснююється згідно Державного стандарту без використання хімічних харчових добавок, барвників та консервантів.

На сьогодні поголів’я рогатої худоби складає 1 тис. 50, з них 400 голів дійних корів, 619 свиней, 58 коней та більше 2 тис. птиці.

Продукцію власного виробництва реалізують через магазин, який діє при установі. 

На сьогодні уже майже завершився комплекс робіт з посіву сільськогосподарських культур. Цьогоріч на площі 1185, 6 га посіяли зернові, зернобобові, технічні, кормові культури, овочі, кукрудзу та продовольчі баштанні культури.

На базі установи облаштовано приміщення для профісейно-технічного навчання засуджених. Кожен охочий має змогу пройти з викладачами виробниче навчання з різноманітних спеціальностей. Також журналістам показали їдальню, гуртожитки, бібліотеку, лазню та кімнату, де засуджені можуть емоційно розвантажитися, зіграти на музичних інструментах.

У колонії діє відділення соціально-психологічної служби, де засуджені адаптуються до життя у нових умовах.

“Тут проходять адаптацію засуджені за злочини з необережності. Бувають випадки коли вони потрапляють до нас із порушеною психікою, таких чоловіків ми направляємо на лікування. А тим ж, хто потребує більш легкої психологічної допомоги, надаємо її тут. У середньому для адаптації до нових умов життя людям потрібно, приблизно, пів місяця. У цій кімнаті проходить релаксація засуджених, тренінги, відеотерапія, часто чоловіки приходять сюди просто послухати музику та посидіти біля акваріуму”, – розповів провідний психолог Машівської виправної колонії Петро Богатирь.

На території Машівської виправної колонії чотири роки тому відкрили Храм на честь ікони Божої Матері “Взыскание погибших” УПЦ. Іконостас у храмі розписав колишній засуджений. Який, за словами Юрія Шевченка, став на шлях виправлення і почав займатися цією справою професійно.

“Діяльність Машівської виправної колонії характеризується суспільною роботою, де кожен із засуджених робить свій вклад для вагомих результатів. Така праця виховує людину, багато чому навчає. Наша колонія – це установа з полегшеними умовами тримання та мінімальним рівнем безпеки, тому згідно чинного законодавства, засуджені із своєю сімєю можуть через пів року відбування покарання поселитися у селі. Також на короткострокові побачення до чоловіків щоденно можуть прибувати рідні та знайомі, довгосторокові ж побачення, це на 3 дні, відбуваються один раз у місяць”, – наголосив начальник Машівської виправної колонії, полковник внутрішньої служби Юрій Шевченко.

За його словами, колонія знаходиться на самофінансуванні, але завдяки виробництву, за останні роки вдалося придбати і нову сільськогосподарську техніку, і на належному рівні підтримувати лад на території установи.

Самі ж засуджені говорять, що у колонії їх усе влаштовує, їх добре годують та платять заробітну плату.

“Тут дуже гарні умови проживання та смачне харчування. Зараз я працюю дояром, хоча родом з міста, і корів у колонії побачив вперше у житті, зпочатку боявся, а потім звик. У вільний час я граю у футбол та займаюся на спортивному майданчику. Покарання мені відбувати до 2017 року”, – розповів засуджений за скоєння ДТП Олександр Дурін.

Перейти до вмісту