Ви тут:

У Полтаві обговорили питання галузі охорони здоров’я

Сьогодні у Полтавській ОДА відбулося засідання круглого столу “Про підсумки роботи сфери охорони здоров’я у 2014 році та завдання на 2015”. Обговорити питання галузі прийшли лікарі, директори департаментів та представники громадськості. 

“Ми дякуємо громадськості за те, що вона звертає увагу на нашу діяльність. Я вважаю, що зараз є питання, які потребують вирішення не у самій області, а в цілому у державі. Є багато питань, які стосуються фінансування галузі охорони здоров’я, росту цін на ліки. Сьогодні громадськість порушує проблему благодійних внесків, які вносять пацієнти за лікування, я можу сказати одне, – що на території лікувальних закладів благодійні організації не зареєстровані”, – розповів директор Департаменту охорони здоров’я Полтавської ОДА Віктор Лисак.

Він наголосив, що сьогодні потрібно розвивати первинну ланку медико-санітарної допомоги, робити профілактичну її складову.

“Сьогодні ми повинні зрозуміти, що у галузі охорони здоров’я видатки на її утримання вкрай обмежені. Нам потрібно повністю змінювати систему — вводити страхову медицину або ж легалізовувати усю ту плату, яка є на сьогодні у лікарняних закладах”, – зазначив Лисак.

У свою чергу, громадський активіст Сергій Чередніченко, розповів, що проблемами полтавської медицини займається уже близько пів року.

“Проблема у тому, що медицина неймовірно закрита від громадськості. Ми розуміємо, що там в обігу величезні кошти, і громадськість, на жаль, маючи законні підстави, не може впливати на цю галузь абсолютно ніяк. Ми робимо запити, отримуємо відповіді , порушуємо питання, надаємо факти, і це усе розвалюється у правоохоронних органах. Бо схема побудована просто — на благодійності. Тому зараз відбувається протистояння — людей, які хочуть щось змінити і людей, які цього не хочуть”, – сказав він.

Засідання круглого столу розпочали заслухавши звіт Віктора Лисака за минулий рік. Далі ж кожен присутній мав можливість поставити йому запитання. Але конструктивного діалогу не вийшло. Майже кожен з виступаючих не вносив ні пропозицій, ні рекомендацій. Тому трохи більше ніж через годину люди розійшлися.

Перейти до вмісту