Ви тут:

Треба навести порядок та повернути конкуренцію в енергетичну галузь – Президент

Знімок екрану - 07.05.15 - 11:17:28

Президент Петро Порошенко, відкриваючи обговорення на засіданні РНБО питань енергетичної безпеки, наголосив на важливості демонополізації, диверсифікації та деолігархізації енергетичного ринку як необхідних принципах забезпечення його безпеки.

Глава держави зазначив, що в паливно-енергетичному комплексі починають діяти європейські правила. Президент поінформував про підписання днями Закону «Про ринок газу», розробленого спільно з Європейським енергетичним товариством. Президент наголосив: «Гарантую, що ніхто більше не потрапить в рейтинг «Форбс», знімаючи вершки з використання можливостей державних монополій, з традиційно корупційного середовища в газовому секторі. Держава ні для кого не буде більше дійною коровою. Дикий капіталізм у цій галузі з прийняттям цього Закону, відповідних нормативних актів має закінчитися. Хочу, щоб це почули всюди: і в Києві, і у Відні». «Саме в цьому напрямку слід розглядати і арешт 500 мільйонів кубів газу, який Генеральна прокуратура спільно з Міністерством внутрішніх справ здійснила у компанії Osthem», – додав Глава держави.

За словами Президента, це не є вибіркове ставлення. Раніше Верховна Рада прийняла закон «про 50+1 акцію», який дозволяє державі повернути під своє управління найбільшого монополіста у цій сфері компанію «Укрнафта». «Сподіваюся, сьогодні ми ухвалимо рішення, які повернуть здоровий глузд, елементарний порядок і економічну конкуренцію на ринок електроенергії і тісно пов’язану з ним шахтарську галузь, яка потребує чіткого прозорого механізму ціноутворення на вугілля», – наголосив Глава держави.

За словами Президента, монополіям в електроенергетиці, так само, як і іншим монополіям, буде покладено край. «А то вже «лампочку Ілліча» хоч бери та перейменовуй – настільки глибоко там все було приватизовано і сконцентровано», – зазначив Петро Порошенко.

«Політика деолігархізації і демонополізації цілком відповідає національним безпековим інтересам, і я впевнений в тому, що ні я як Президент, ні Уряд, ні Верховна Рада від цього курсу не відмовляться, хто б і чим би не намагався Україну і мене як Президента шантажувати, – ні так званими шахтарськими батальйонами, дві третини з яких складали «тітушки», ні так званими приватними арміями, ні інформаційними диверсіями, які сьогодні намагаються запускати проти мене і проти України. Стояв, стою і стоятиму на сторожі національних інтересів. Незадоволення «потерпілих» я розумію, але не раджу чинити спротив. Державі слід віддати державне, а бізнес робити за рахунок власних приватних ресурсів, і не включати ані кредитні борги, ані видатки на приватні армії, ані видатки інші, які не мають відношення до собівартості, у вартість тони нафти, кубометра газу, вартість кіловат-години», – заявив Глава держави.

Прес-служба Президента України

Перейти до вмісту