Ви тут:

На Полтавщині серед школярів пройде обласний етап гри «Джура»

Минулорічні змагальники з Кобеляцького району (фото – exo.in.ua)
Минулорічні змагальники з Кобеляцького району (фото – exo.in.ua)

13 травня в с. Головач зберуться найсильніші і найкмітливіші школярі з усієї області, щоб довести, що їхня школа – найкраща.

«Джура» («Сокіл») – військово-патріотична спортивна гра, яка включає в себе різні види змагань. Шкільні команди («рої») вправляються у стройовій підготовці, стрільбі з пневматичної зброї, знанні історії свого краю, козацтва, Збройних сил України (гра «Відун»), мистецькому представленні «ватра» (хорова пісня, танець з елементами бойового гопаку тощо), конкурсі долікарської медичної допомоги, грі «Пластун» (квест).

Станіслав Вікторович Комісар, директор Полтавського обласного центру туризму і краєзнавства учнівської молоді, очолює координацію цієї гри в області. За його словами, кожен рій проходить всі види змагань. Далі журі виставляє бали по кожному рою і визначає їхні місця. Переможці змагатимуться на всеукраїнському етапі, представляючи Полтавщину.

Всеукраїнський етап «Джури» цього року проводитимуть в нашій області з 19 по 24 серпня – в Полтаві як обласному центрі і Гадячі як гетьманській столиці. На закриття, яке припаде саме на День незалежності України, планується козацький парад.

– Ми готуємося до цього дійства, – зазначає Станіслав Комісар. – Проте поки що маємо визначитися зі своєю обласною командою. Минулого року такою був рій Миргородської 5-ої школи (рій «Соколята»). Гра дуже цікава і показує дітям їх здібності в різних напрямках – і марширувати, і знати історію, і вправно стріляти, і гарно співати.

Основне навантаження гри – спортивно-військове. Учасники обов’язково долатимуть певні відстані і переправи з різними перешкодами, штурмують висоту.

Гру розпочали проводити з 2009 року. Відразу ж в перший рік на всеукраїнських змаганнях, які проводили в Биківнянському урочищі, команда Полтавщини зайняла 2-е місце, поступившись тільки Миколаївщині.

До 13 травня мають пройти міські і районні змагання, щоб визначитися з командами, які потраплять на обласний етап. Деякі школи навіть проводять свої власні внутрішні змагання, щоб визначити команди, які потраплять на районний етап.

Директор Департаменту освіти і науки Полтавської ОДА Євгеній Ленський зазначає, що в школах, де він бував останніми днями, учні наполегливо готуються до змагань.

Прес-служба Департаменту освіти і науки Полтавської ОДА

Перейти до вмісту