Ви тут:

Мін’юст створює приватних виконавців судових рішень

Державні виконавці починаючи з цього року можуть заробити, без хабарів в рази більше.

Міністерство юстиції України розробило два законопроекти, якими передбачено створення змішаної системи виконання судових рішень. Ці закони вже підтримав Президент.

Як повідомив Міністр юстиції  України Павло Петренко під час зустрічі з студентами юридичного інституту Національного університету “Юридична академія України імені Ярослава Мудрого” вже в літку в Україні можуть запровадити інституту приватних виконавців.

«Вводимо інститут приватних виконавців, як самаозайнятих осіб. Завдяки цьому діятиме принцип відсутності монополії. Це будуть люди, які здадуть іспити та отримають ліцензії. Їх закріплять за виконавчими органами в рамках області. Вони виконуватимутьрішення та отримуватимуть за це винагороди. На відміну від державного виконавця приватний може домовлятися зі стороною стягувача про більшу винагороду. Перевагами для громадян буде те, що вони матимуть право вибору, до кого звертатися. Це підніме довіру стягувача до виконавця. Також це позитивно відіб’ється на скороченні термінів виконання судових рішень .”, – сказав Петренко.

Як зазначив Петренко, наразі велика кількість судових рішень не виконуються. Причинами такого стану речей є низька зарплата держвиконавців, які не мають реальної мотивації для нормальної роботи.

Також міністр заявив, що точно планується введення системи винагороди державних виконавців, щоб в перехідний період почали виконуватися рішення судів.

“Якщо в держслужбовців буде низька зарплата, то ніякі реформи не відбудуться”, – сказав Петренко.

Як повідомила начальник Головного територіального управління юстиції у Полтавській області Ірина Пашко наразі в області близько 200 державних виконавців.

За словами міністра, аналогічна кількість буде ведена й приватних виконавців.

Перейти до вмісту