Ви тут:
Офіційно Полтавщина Прес-релізи Суспільство 

АМКУ рекомендував хлібопекарським підприємствам області привести ціни до економічно обгрунтованого рівня

Адміністративна колегія Полтавського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України рекомендувала ТзОВ «Миргородський хлібозавод», ФОП Гнатенко А.А., ТОВ «Комсомольськхліб Плюс», ТОВ «Кременчуцький хлібозавод», ТОВ «Полтавський хлібокомбінат «Кулиничі», ФОП Ляшко Р.В., ТОВ «Полтавахліб – 3», ПП «Хорольська механізована пекарня», ПАТ «Червонозаводський хлібозавод» припинити дії, що містять ознаки порушення конкурентного законодавства.

З метою недопущення погіршення рівня життя громадян, зниження реальних доходів населення, перевищення прогнозного рівня зростання споживчих цін Полтавське обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України відповідно до покладених повноважень у відповідності до Законів України «Про Антимонопольний комітет України», «Про захист економічної конкуренції» та на виконання доручень Президента та Уряду України здійснює державний контроль за додержанням законодавства про захист економічної конкуренції на ринках хліба та хлібобулочних виробів та інших продуктів харчування щодо недопущення необґрунтованого і безпідставного підвищення цін на них, а також своєчасного контролю, попередження і припинення порушень конкуренційного законодавства на цих ринках, у тому числі на ринку хліба, а також ринках зерна та борошна.

За результатами досліджень Відділення встановило, що протягом лютого-квітня поточного року оптово-відпускні ціни на хліб та хлібобулочні вироби в Полтавській області зросли в 1,5-1,7 разів, що негативно вплинуло на рівень життя населення.

На даний час, як свідчить моніторинг, оптово-відпускні ціни на борошно (Аграрного фонду та суб’єктів господарювання) знизились в середньому на 15% по відношенню до цін березня п.р. та в середньому на 20% знизились ціни на паливно-мастильні матеріали за той же період. Окрім цього, відповідно до Постанови НКРЕКП №3139 від 30.04.2015, знизились ціни на природний газ, що використовується під час виробництва хлібобулочної продукції.

Зазначене є об’єктивною причиною щодо перегляду та зниженню оптово-відпускних цін на хліб та хлібобулочні вироби та встановлення їх економічно обґрунтованого рівня.

Тому дії вищезазначених суб’єктів господарювання щодо утримання цін на хліб та хлібобулочні вироби, які на даний час є економічно необґрунтованими, містять ознаки конкурентного порушення законодавства у вигляді зловживання монопольним (домінуючим) становищем на ринку оптової реалізації хліба та хлібобулочних виробів шляхом встановлення таких цін які неможливо було б встановити за умов існування значної конкуренції на ринку.

З огляду на наведене, адміністративна колегія територіального відділення в порядку статті 46 Закону України «Про захист економічної конкуренції» рекомендувала основним хлібопекарським підприємства Полтавської області у 10-денний термін вжити заходи щодо приведення цін на хліб та хлібобулочні вироби до економічно обґрунтованого рівня.

Полтавське обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України

Перейти до вмісту