Ви тут:

Альтернативи Мінську не існує, – Порошенко

42704

Президент України Петро Порошенко та Федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель на зустрічі у Берліні мають намір обговорити виконання Мінського процесу.

Перед початком переговорів Глава Української держави заявив. «Ми висловлюємо тверду надію на прогрес, на те, що вдасться забезпечити повне припинення вогню, відведення важкої техніки та звільнення заручників. Ми впевнені в тому, що альтернативи Мінську не існує, і я як Президент України, безумовно, наголошую на мирному врегулюванні», – заявив Президент України.

Президент підкреслив роль Німеччини і особисто пані Канцлера в розробці і підписанні Мінських угод. Петро Порошенко наголосив, що Україна є абсолютно твердим прихильником неухильного виконання всіх без виключення пунктів Мінських угод. «Ми демонструємо реальний прогрес у забезпеченні режиму припинення вогню, у відведенні військ, і у початку роботи робочих підгруп на минулому тижні в Мінську», – зазначив Президент.

Однак, Глава держави констатував відсутність повного припинення вогню. «Україна кожен день втрачає найкращих своїх синів, не може дочекатися звільнення з полону заручників, і сьогодні більше 400 заручників перебувають в нелюдських умовах в полоні бойовиків», – сказав Петро Порошенко. За словами Президента, більше 30 українців сьогодні знаходиться за ґратами у Російській Федерації.

Президент наголосив на необхідності звільнення всіх заручників, включно з Надією Савченко, Героєм України, депутатом українського парламенту, членом Парламентської асамблеї Ради Європи.

Також Україна наполягає на безумовному виконанні пункту про відведення важкої техніки та артилерії, про демілітаризацію Широкиного, Донецького аеропорту і на розміщенні в 10 пунктах вдовж лінії зіткнення, де йдуть найбільш запеклі протистояння, постійно діючих постів ОБСЄ.

Президент України наголосив, що підтримує заяву ОБСЄ, яку сьогодні зробив заступник керівника спеціальної моніторингової місії ОБСЄ Олександр Хуг, що всі політичні процеси мають бути розпочаті лише тоді, коли буде забезпечено повне припинення вогню, гарантоване відведення важкої техніки та артилерії, звільнення заручників

Президент також наголосив, що інспектори ОБСЄ мають отримати можливість перевіряти всі без винятку пункти зберігання техніки та артилерії, а також забезпечити контроль над неконтрольованою ділянкою україно-російського кордону.

У свою чергу Федеральний канцлер констатувала, що наразі не було досягнуто того, що має забезпечити Мінський процес. Вона особливо відзначила напружену ситуацію в Широкиному та в районі Донецького аеропорту та наголосила, що Мінські угоди є платформою, де Німеччина спільно з Францією і надалі готова підтримувати Україну на шляху до миру. Ангела Меркель також особливо відзначила низькі темпи в питанні звільнення заручників.

Петро Порошенко подякував Ангелі Меркель за постійну і тверду підтримку, яку Німеччина надає Україні в ці непрості часи. «Рука підтримки німецького народу сьогодні як ніколи потрібна Україні – і щодо економіки, і щодо гуманітарної допомоги, де німецький Уряд активно допомагає нам у питанні влаштування переміщених осіб, і у питанні відновленні інфраструктури Донбасу, і в питанні подолання економічної кризи, яка була викликана війною», – зазначив Президент.

Петро Порошенко підкреслив, що Україна бачить Німеччину не лише надійним партнером у двосторонніх відносинах, а й лідером європейського Союзу, який сьогодні демонструє унікальну єдність і солідарність з Україною. «Величезна заслуга в цій єдності і солідарності належить Канцлеру Німеччини. Дуже дякую Вам за це», – наголосив Президент.

Глава держави зазначив, що рішучу роль у підтримці європейських прагнень України Німеччина продемонструвала і шляхом ратифікації Угоди про асоціацію. «Темпи, якими європейські країни сьогодні ратифікують Угоду про асоціацію, свідчить про безумовну підтримку, яку Україна сьогодні має в ЄС», – наголосив Президент і відзначив, що вже більше 18 країн ратифікували Угоду.

Прес-служба Президента України

Перейти до вмісту