Ви тут:

Забудовою на місцях відтепер займатимуться виключно місцеві ради – закон

Парламент у другому читанні ухвалив законопроект про децентралізацію сфери архбудконтролю

9 квітня 2015 року Верховна Рада України у другому читанні ухвалила законопроект №1546 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо децентралізації повноважень у сфері архітектурно-будівельного контролю та удосконалення містобудівного законодавства».

Закон створює нову систему органів державного архітектурно-будівельного контролю, та передає на місцевий рівень абсолютну більшість повноважень, пов’язаних з наданням дозвільних документів на початок будівельних робіт та прийняття об’єктів в експлуатацію.

 

Утворення нових органів контролю здійснюватиметься на підставі типового положення про них, яке затвердить Мінрегіон. Керівники новоутворених органів контролю будуть призначатися місцевою владою та мають відповідати кваліфікаційним вимогам, які теж затвердить міністерство.

 

Визначено чітку схему передачі повноважень – місцевий орган контролю приступає до виконання повноважень на наступний день після затвердження акту спільної комісії з передачі відповідної документації та вирішення питань, пов’язаних з створенням та функціонування органу, утвореної Держархбудінспекцією та відповідним органом місцевого самоврядування.

 

Держархбудінспекція буде забезпечувати виконання дозвільних та інспекційних функцій до початку роботи новоутворених органів контролю, а також у тих населених пунктах, які не скористаються наданими законом повноваженнями.

 

Закон вводить принципово нові положення щодо здійснення державного нагляду у будівництві. Функції нагляду, а також ліцензування суб’єктів господарювання, які здійснюють будівництво об’єктів IV-V категорії складності, покладаються на центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду.

 

Орган нагляду видаватиме обов’язкові до виконання приписи, притягуватиме до відповідальності, вноситиме подання про звільнення посадових осіб суб’єкту нагляду, зупинятиме або скасовуватиме в установленому порядку акти суб’єктів нагляду, які видані з порушенням містобудівного законодавства.

 

Після підписання Закону Президентом України та його офіційного оприлюднення Держархбудінспекція невідкладно приступає до підготовки нових та внесення змін до діючих підзаконних актів, а це близько двох десятків документів, аби забезпечити своєчасне введення закону в дію.

 

З інформацією про порядок надання послуг у сфері архбудконтролю після децентралізації можна ознайомитись тут:

http://www.dabi.gov.ua/index.php/khto-nadavatime-poslugi

Прес-служба ДАБІ України

Перейти до вмісту