Ви тут:

Виплата заробітної плати в «конвертах» – загальна проблема, яку вирішують спільними зусиллями

Заробітна плата – одна з головних економічних категорій, що поєднує інтереси працівників, роботодавців, держави і безпосередньо впливає на рівень життя населення. На жаль, доволі часто нині доводиться зустрічатися з таким явищем як виплата зароблених коштів у «конверті».

Враховуючи актуальність питання легалізації доходів громадян та перерахування податків і зборів до бюджету, фахівцями Державної податкової інспекції у м. Полтаві постійно проводиться аналітична та перевірочна робота суб’єктів господарської діяльності як фізичних так і юридичних осіб, які використовують працю найманих працівників.

За результатами проведеного аналізу Податкових розрахунків сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку за формою №1-ДФ за 2014 рік простежується тенденція щодо зменшення кількості суб’єктів господарювання – юридичних осіб, які виплачуть заробітну плату у розмірах нижче законодавчо встановленого рівня.

З категорією платників, які виплачували заробітну плату у розмірі нижчому законодавчо встановленого рівня, проводиться роз’яснювальна робота по питанню додержання чинного законодавства про оплату праці. Керівники підприємств щомісяця запрошуються на засідання міської робочої групи з координації діяльності в напрямку легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення, створеної при міськвиконкомі.

У січні-березні 2015 року відбулося 3 засідання робочої групи, на які було запрошено керівників 96 підприємств. Так, в результаті проведеної роботи, 75 підприємств здійснили підвищення заробітної плати та збільшили перерахування до бюджету на 142 тис. грн. По результатам індивідуальної роз’яснювальної роботи, яку проводять фахівці ДПІ, 87 підприємств здійснили підвищення заробітної плати та збільшили перерахування податку до бюджету на 77 тис. грн.

Протягом 1 кварталу направлено 4 матеріали документальних перевірок до органів прокуратури щодо суб’єктів господарювання, під час перевірок яких встановлено порушення законодавства з питань оплати праці, надано інформацію до Управлінь Пенсійного фонду та до Територіальної інспекції з питань праці у Полтавській області по 4 підприємствах.

За січень – березень 2015 року відділом контрольно-перевірочної роботи суб’єктів господарювання – юридичних осіб проведено 29 документальних перевірок з питання дотримання законодавства щодо укладення трудового договору, оформлення трудових відносин з працівниками, своєчасності, достовірності, повноти нарахування та сплати податку на доходи фізичних осіб, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, збору за першу реєстрацію транспортного засобу, військового збору. З них, порушення встановлено у 21 випадку. За результатами проведених перевірок з початку року донараховано 236,4 тис. грн. податку на доходи фізичних осіб.

Державна податкова інспекція у м. Полтаві звертається до громадян з нагадуванням, що кожен, хто вступає у трудові відносини з роботодавцем, має усвідомлювати, що забезпечення трудового стажу, розмір Ваших пенсій та інших соціальних гарантій залежить від розміру офіційної заробітної плати. Пам’ятайте, що Ваш майбутній добробут закладається сьогодні!

Відділ комунікацій Державної податкової інспекції у м. Полтаві

Перейти до вмісту