Ви тут:

У Полтаві відкрили документальну виставку з нагоди 120-річчя обласної бібліотеки

23 квітня в приміщенні Полтавської обласної наукової універсальної бібліотеки імені І.П.Котляревського відбулося урочисте відкриття документальної виставки „Бібліотечна справа на Полтавщині: мовою документів”, присвяченої 120-річчю від дня заснування Полтавської обласної універсальної наукової бібліотеки.

Презентована виставка складається із двох розділів. Перший представляє  документи місцевих органів влади, що відображають основні етапи становлення та розвитку бібліотечної справи на Полтавщині.

Зокрема, у ньому містяться доклад Полтавського губернського земства від 17 грудня 1894 року про видачу грошової допомоги на організацію при школах бібліотек та закупівлю «Волшебных фонарей» для народних читань при сільських початкових училищах; рішення виконавчого комітету Полтавської обласної Ради депутатів трудящих «Про перспективний план переведення державних масових бібліотек області на централізовану систему обслуговування населення книгою», «Про заходи щодо увічнення пам’яті видатного письменника-класика української літератури Панаса Мирного (О.Я. Рудченка)» та присвоєння імені Панаса Мирного Полтавській обласній дитячій бібліотеці.

Документи другого розділу свідчать про розвиток бібліотечної справи на Полтавщині у радянський час та у період незалежності України. Цікавими є документи про бібліотечну справу у 1920-ті та перші повоєнні роки: відомості про стан Полтавської обласної бібліотеки після звільнення від фашистської окупації; список бібліотек, які були перевезені в обласну бібліотеку за часи окупації; публікація директора обласної бібліотеки С. В. Бєльського «Відродження обласної бібліотеки».

Окремим блоком представлено світлини, які розповідають про урочисте відкриття Полтавської обласної наукової універсальної бібліотеки ім. І.П. Котляревського.

За словами організаторів, така експозиція ознайомить громадськість з архівними документами, що розповідають про розвиток бібліотечної справи на Полтавщині.
Виставка діятиме до початку травня 2015 року.

 

Перейти до вмісту