Ви тут:

У Полтаві представники 8 областей обговорювали обласну програму репродуктивного здоров’я

Зберегти репродуктивне здоров’я нації – на це націлена Державна Програма «Репродуктивне здоров’я нації на період до 2015 року». Для того, щоб обмінятися практичним досвідом з виконання заходів із планування сім’ї в рамках її реалізації, зібралися у Полтаві представники 8-ми областей України: Миколаївської, Херсонської, Кіровоградської, Житомирської, Київської, Чернігівської, Тернопільської та Чернівецької.

Полтавщину обрано для цього заходу не випадково, оскільки тут доволі успішно реалізується відповідна обласна програма. Завдяки їй створюються умови безпечного материнства у пологових стаціонарах області, покращуються заходи з формування репродуктивного здоров’я у дітей та молоді, удосконалюється система планування сім’ї, збереження репродуктивного здоров’я населення у Полтавській області. Програма є міжвідомчою, у її реалізації беруть участь не лише медики, а й педагоги, служба у справах сім’ї та молоді тощо.

Як все це реалізовується на практиці, гості побачили під час оглядового туру закладами від первинної ланки надання медичної допомоги до третинного (високоспеціалізованого) рівня.

Ознайомлюючись з роботою амбулаторії загальної практики-сімейної медицини с. Супрунівка, КЗ «ЦПМСД Полтавського району» учасники туру переконалися, що сімейних лікарів широко залучають до проблем збереження репродуктивного здоров’я пацієнтів та планування сім’ї, а також відзначили, що спеціалісти з акушерства та гінекології проходили спеціальні навчальні курси з питань сучасних аспектів планування сім’ї.

Під час візиту до перинатального центру Полтавської обласної клінічної лікарні ім. М.В.Скліфосовського фахівці були приємно вражені рівнем організації роботи, потужностями і спектром послуг, які надаються на базі центру. Більшість зауважувала, що такий заклад для їхніх регіонів залишається недосяжною мрією. Окремий інтерес викликав навчально-тренінговий центр і віртуальні медичні лабораторії.

Колеги з восьми областей відвідали також «Клініку дружньої до молоді» м. Полтави. Їх цікавив досвід спілкування лікарів з підлітками, правила конфіденційності та анонімності, методи заохочення до лікування та робота над просвітництвом молоді у сфері статевого життя і планування сім’ї.

На завершення візиту учасники програми познайомились з принципами електронного обігу медичних карток пацієнтів, моніторингу стану здоров’я пацієнтів в динаміці, зокрема жінок, як репродуктивного віку, профілактики і ведення груп ризику виникнення онкопатологій і екстрагенітальної патології на прикладі амбулаторії загальної практики-сімейної медицини №3 «КЗ ЦПМСД №2» м. Полтава.

Під час перебування в лікувально-профілактичних закладах делегація відзначила, що у Полтавській області збереглися кращі практики попередніх періодів і втілений прогресивний європейський досвід.

Результати цього широкого знайомства були жваво обговорені за «круглим столом».

Директор Департаменту охорони здоров’я Полтавської ОДА Віктор Лисак поінформував візитерів про основні напрямки вдосконалення системи охорони здоров’я мешканців полтавського краю. Головним кредом у діяльності директор ДОЗ назвав комплексний підхід із залученням всіх ланок надання медичної допомоги – первинної (з пріоритетом зміни функцій сімейних лікарів, в тому числі на послуги збереження репродуктивного здоров’я та планування сім’ї), вторинної, високоспеціалізованої та екстреної медичної допомоги.

  • Серед численних проектів, що успішно реалізуються в Полтавській області, – сказав Віктор Петрович, – стоїть ефективна протягом 5-ти років (з 2007-го по 2011-й) співпраця з проектом USAID “Разом до здоров’я”. Така плідна діяльність дозволила покращити інформованість населення з питань планування сім’ї, забезпечити доступ жіночого населення області до безкоштовних контрацептивів, удосконалити професійні навички медичних працівників. На продовження цього доволі вдалого Проекту наприкінці минулого року підписано Угоду про партнерство між Полтавською обласною державною адміністрацією та Інститутом досліджень та Тренінгів JSI, що виконує Програму «Здоров’я жінок України». Нині в області вже проводиться комплекс заходів. Вони спрямовані на інтеграцію послуг з планування сім’ї та консультування в систему первинної медико-санітарної допомоги, розширення надання якісних послуг на первинний рівень надання медичної допомоги населенню, покращення доступу сільського населення до якісних послуг з питань планування сім’ї та збереження репродуктивного здоров’я. Крім того, запроваджено тренінгові навчання для медичних працівників, що дозволяє наблизити послуги з планування сім’ї в Україні та області до міжнародних стандартів.

Головний спеціаліст акушер-гінеколог Департаменту охорони здоров’я Полтавської ОДА Людмила Іванова, розповідаючи про досвід роботи полтавських фахівців, повідомила, що завдяки попередньому етапу Проекту в усіх кабінетах планування сім’ї жіночих консультацій міст та районів області сформовано цільові групи з числа жінок з груп ризику, які відповідно національної та обласної Програми «Репродуктивне здоров’я нації на період до 2015 року» та Проекту USAID «Разом до здоров’я», забезпечувалися безкоштовними контрацептивами.

Ця робота із цільовими групами ризику дала свій позитивний результат: майже удвічі знизився рівень абортів – до 11,9 на тисячу жінок дітородного віку у 2013 році (по Україні цей показник становить 12,24), проти 21,2 на тисячу жінок дітородного віку за 2007 рік. Крім того, це дозволило збільшити рівень використання жінками засобів контрацепції з метою планування сім’ї та збереження репродуктивного здоров’я.

Як допомагають медикам громадські організації у збереженні репродуктивного здоров’я та планування сім’ї у жінок з груп ризику (ВІЛ-інфікованих, наркозалежних) було яскраво продемонстровано у виступі заступниці виконавчого директора благодійної організації «Світло надії» Надії Тимошенко.

Досвідом своєї роботи поділилися колеги з Житомирської та Херсонської областей.

Національний тренер Програми в Полтавській області Наталія Петрова детально ознайомила з можливостями підбору методу контрацепції враховуючи індивідуальні особливості і фінансову спроможність користувача.

Таким чином, успішна практика, що впроваджувалася під час попереднього етапу проекту USAID «Разом до здоров’я», продовжуватиметься в областях нашої держави задля збереження репродуктивного здоров’я жінок та пар шляхом покращення використання сучасних та ефективних методів контрацепції як альтернативи непланової вагітності та абортам.

ПРЕС-ЦЕНТР ДОЗ ПОЛТАВСЬКОЇ ОДА

Перейти до вмісту