Ви тут:

У Полтаві обговорили шляхи підвищення резервних сил організму природними засобами

Під такою назвою у переддень Всесвітнього дня здоров’я в Полтавському обласному Центрі здоров’я за «круглим столом» зібралися представники медичні та педагогічні працівники, громадські активісти обговорити ряд актуальних питань, які стосуються заходів із збереження та зміцнення здоров’я як дітей, так і дорослих. Про це повідомили у прес-центрі Департаменту охорони здоров’я Полтавської ОДА.

Головний лікар обласного Центру здоров’я Ніна Дурдикулиєва зазначила, що прискореннясоціальних, економічних, технологічних, екологічних темпів призвели до змін у патології сучасної людини (з’явилися полісиндромні стани, СНІД, хронічна втома). Збільшилась частота хронічних захворювань, діти все частіше народжуються з низькими показниками здоров’я, а це у подальшому негативно впливатиме на їх здоров’я через надмірні психоемоційні навантаження в начальних закладах. Виникає логічне питання: що робити, як змінити ситуацію на краще, чи можливо це? Саме пропозиції учасників «круглого столу» і стали предметом обговорення.

Загальновідомо, що до складових здорового способу життя відносяться відсутність шкідливих звичок, раціональне харчування, фізична активність, дотримання режиму дня, праці та відпочинку та ін. А комплексне використання фізичних вправ, природніх сил природи та гігієнічних факторів посилюють ефективність і оздоровчий ефект на організм людини. У зв’язку з тим, що зі збільшенням віку людини потенціал її здоров’я  знижується, збереження його на попередньому рівні теж вимагає певних зусиль. З цією метою медичні працівники часто рекомендують використання немедикаментозних засобів – раціонального харчування для оптимізації ваги, загартовування – для підвищення імунітету, фізичної культури, спорту – для позитивних емоцій та рухливості суглобів тощо.

Про особливості стану здоров’я дітей Полтавщини на сучасному етапі детально ознайомила присутніх позаштатний педіатрДепартаменту охорони здоров’я Світлана Писаренко. Було зазначено, що перше рангове місце серед захворювань дитячого населення Полтавської області від 0 до 17 років займають хвороби органів дихання, на другому – шлунково-кишкового тракту, на третьому – ока та придаткового апарату, на четвертому – патологія шкіри. Це відповідає картині і в державі. Серед підлітків поширена патологія органів дихання, травлення, сечостатевої системи та хвороби кістково-м’язової системи. Головними чинниками благополучного розвитку дитини є здорове харчування, дозовані фізичні навантаження, дотримання режиму дня. Адже все в організмі дитини (та й дорослої людини) відбувається відповідно біологічних ритмів.

На продовження теми Надія Волошко, завідуюча фізіотерапевтичним відділенням Полтавської обласної дитячої клінічної лікарні, детально проінформувала присутніх про фізичні чинники, які позитивно впливають на здоров’я не тільки дітей, а й дорослих.

Лікар-дієтолог Полтавської обласної дитячої клінічної лікарні Ольга Оксюта зазначила, що для повноцінного розвитку дитини необхідно забезпечити її всіма необхідними поживними речовинами. Щоб діти росли міцними та здоровими, для їжі краще вибирати натуральні продукти, які не містять консервантів, стабілізаторів, барвників та іншої хімії.

У Комунальному закладі « Полтавська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 24» створюється здров’язберігаюче освітнє середовище. В закладі педагоги і батьки узгоджено вирішують завдання, пов’язані зі збереженням здоров’я. Нескладні прийоми дозволяють будь-якому вчителеві проводити уроки так, щоб діти знаходилися в русі. Наприклад, парти-конторки, за якими частину уроку діти пишуть і читають стоячи. Також застосування масажних килимків стимулюють енергетичні зони усього організму школярів. За допомогою офтальмологічних тренажерів проводяться розвантажувальні вправи для очей. Учителями ефективно впроваджуються екологічне панно, уроки в зеленому класі, ароматерпія, корегуючі подушечки та гімнастичні палки для зміцнення і корекції постави, уроки письма перовими ручками тощо.

А у Полтавському спеціалізованому навчально-виховному комплексі № 10 дляформування міцного здоров’я та правильного світогляду дітей використовуються різні види загартування (пробіжки босоніж, ходьба по мокрим килимкам, обливання в усі пори року, «ризький» метод), профілактичний самомасаж, дотиковий масаж, фізкультурні та динамічні паузи, корегуючи ходьба з соляними мішечками, рухливі ігри протягом дня в різних режимних моментах, фітотерапія та ін.

Послідовники оздоровчої системи Порфирія Іванова, які близько 20 років наслідують його метод оздоровлення, розповіли про свій власний досвід підтримки зміцнення і збереження здоров’я і запропонували індивідуальний підхід кожному у виборі оздоровчих систем.

Після дискусійного обговорення учасники «круглого столу» дійшли висновку, якою б сучасною не була медицина, вона не може позбавити людину від усіх хвороб. Людина – творець свого здоров’я, за яке треба боротися. З раннього віку необхідно вести активний спосіб життя, загартовуватися, займатися фізкультурою і спортом, дотримуватись правил особистої гігієни, – словом, намагатися розумними шляхами бути здоровим.

 

Перейти до вмісту