Ви тут:

Щодо застосування норм частин п’ятої та шостої статті 8 Закону України “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування” до роботодавців, у яких працівники працюють на громадських та інших роботах тимчасового характеру”

Головне управління ДФС у Полтавській області повідомляє, що листом Державної фіскальної служби України від 09.04.2015 № 12525/7/99-99-17-03-01-17 надано роз’яснення щодо застосування норм частин п’ятої та шостої статті 8 Закону України від 08 липня 2010 року N 2464-VI “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування” (далі – Закон N 2464) до роботодавців, у яких працівники працюють на громадських та інших роботах тимчасового характеру, а саме:

частиною першою статті 31 Закону України від 05 липня 2012 року N 5067-VI “Про зайнятість населення” (далі – Закон N 5067) громадські роботи визначено як вид суспільно корисних оплачуваних робіт в інтересах територіальної громади, які організовуються для додаткового стимулювання мотивації до праці, матеріальної підтримки безробітних та інших категорій осіб і виконуються ними на добровільних засадах.

Відповідно до частини десятої статті 31 Закону N 5067 порядок організації громадських робіт та інших робіт тимчасового характеру затверджує Кабінет Міністрів України. Постановою Кабінету Міністрів України від 20 травня 2013 року N 175 затверджено Порядок організації громадських та інших робіт тимчасового характеру, який набрав чинності з 26.03.2013 (далі – Порядок). Порядок визначає механізм організації громадських та інших робіт тимчасового характеру, а також фінансування їх організації.

До виконання громадських та інших робіт тимчасового характеру на добровільних засадах залучаються такі категорії осіб:

– зареєстровані безробітні;

– особи, які перебувають на обліку в територіальних органах Державної служби зайнятості у районах, містах, районах у містах (далі – територіальні органи) як такі, що шукають роботу;

– працівники, які втратили частину заробітної плати внаслідок вимушеного скорочення до 50 відсотків передбаченої законодавством тривалості робочого часу у зв’язку із зупиненням (скороченням) виробництва продукції (пункт 3 Порядку).

На осіб, які беруть участь у громадських та інших роботах тимчасового характеру, поширюються державні соціальні гарантії, передбачені законодавством про працю та зайнятість населення і загальнообов’язкове державне соціальне страхування (пункт 4 Порядку).

З особами, які беруть участь у громадських та інших роботах тимчасового характеру, роботодавці укладають в письмовій формі строкові трудові договори на строк, що сумарно протягом року не може перевищувати 180 календарних днів. Про участь осіб у таких роботах роботодавці вносять записи до трудових книжок відповідно до законодавства про працю (пункт 5 Порядку). Оплата праці таких осіб здійснюється за фактично виконану роботу в розмірі, що не може бути меншим, ніж мінімальний розмір заробітної плати.

З огляду на зазначене, на заробітну плату працівників, які беруть участь у громадських та інших роботах тимчасового характеру, єдиний внесок нараховується на загальних підставах, а значить і поширюється дія частин п’ятої та шостої статті 8 Закону N 2464. Умовою застосування зазначеної норми є перебування таких працівників у трудових відносинах повний календарний місяць.

Якщо працівник перебував у трудових відносинах з підприємством, установою, організацією неповний календарний місяць, в такому випадку норма про сплату єдиного внеску з мінімальної заробітної плати не застосовується.

Якщо працівник виконує роботи тимчасового характеру, перебуває у трудових відносинах повний календарний місяць і заробітна плата такого працівника не перевищує розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід), то у цьому випадку сума єдиного внеску буде розраховуватись як добуток розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід), та ставки єдиного внеску, встановленої для відповідної категорії платника. При цьому утримання єдиного внеску із заробітної плати (доходу) найманого працівника здійснюється із фактично нарахованої заробітної плати (доходу).

Більш детальну інформацію із зазначеного питання можна отримати на офіційному веб-порталі ДФС України за адресою: www.sfs.gov.ua у розділі «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс» (ЗІР) або звернувшись до Інформаційно-довідкового департаменту ДФС України за телефоном: 0-800-501-007 з 8:00 до 20:00 (крім суботи та неділі, зі стаціонарних телефонів безкоштовно).

Відділ комунікацій ГУ ДФС у Полтавській області

Перейти до вмісту