Ви тут:

Потужна база і напрацьований досвід колективу Зіньківського ДБІ має стати доступним для реабілітації українських дітей з інвалідністю

Такий висновок зробили працівники Департаменту з питань реалізації національного превентивного механізму Секретаріату Уповноваженого, регіональний координатор Уповноваженого зі зв’язків із громадськістю в Полтавській області Віра Яковенко та громадські монітори, відвідавши Зіньківський дитячий будинок-інтернат.

129 дітей та підопічних молодіжного відділення  живуть у закладі у створених домашніх умовах, при цьому враховуються їх уподобання та індивідуальні потреби.  Так, одному з вихованців виділена окрема кімната, оскільки він краще почувається наодинці. Хлопець на свій розсуд розмістив меблі та власні речі, зокрема телевізор і комп’ютер. Важко хворим дітям надається належна медична допомога, вони доглянуті та зігріті турботою і любов’ю персоналу.

Хлопці одягнуті по-домашньому, охайні. Між ними і персоналом дружні відносини, особливо з любов’ю вони ставляться до директора Марини Приступи, яка попри молодий вік своє життя присвятила дітям інтернату.

Більшість вихованців набувають навчальних навиків у групах інтернату за спеціальною програмою для дітей з розумовими вадами. П’ятьох за індивідуальною програмою навчають вчителі загальноосвітньої школи.  У закладі працюють гуртки, хлопці перемагають у районних конкурсах художньої самодіяльності та спортивних змаганнях. Найкращі роботи розміщують на виставці. Зворушливою була передача малюнків для воїнів АТО Андрієм Маликом, який від народження має вади рук.

Саме зусиллями Марини Приступи та її батька, який багато років очолював інтернат, створена потужна база реабілітації: фізкабінет має необхідні  апарати,  працюють водолікарня, соляна і сенсорна кімнати, кімната релаксації. Аутистам  допомагає красуня-конячка, тваринки з живого куточку – улюбленці дітей. Персонал інтернату, масажист і психолог  використовують сучасні методики. Сучасне обладнання, затишок інтернату та прекрасна природа може забезпечити реабілітацію багатьом дітям Полтавщини, враховуючи, що заклад  може розмістити дітей з батьками.

Велике підсобне господарство, власний садок, пасіка, пекарня дають змогу забезпечити хлопців належним харчуванням.

На підтримку керівництва інтернату щодо створення відповідного відділення підготовлено акт реагування  Уповноваженого з прав людини.

Прес-служба Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини

Перейти до вмісту