Ви тут:

Полтавців навчали енергоощадності: на сонці нагрівали воду та показували кіно від велогенератора

У Полтаві демонстрували, як за допомогою сонячної енергії можна економити гроші.

На  перший екологічний фестиваль “ЧистоFest Сади!” завітали екологічні активісти та експерти з енергетики з інформаційним туром “Енергонезалежність — наша спільна справа”.

У міському Дендропарку для полтавців заварювали каву, нагрівали воду та показували кіно за допомогою велогенератора. Як стверджують гості, пристрої, які допоможуть зекономити гроші на електриці та газі, можна зробити вдома.

Експерти з енергетики продемонстрували роботу сонячного колектор. На ньому нагрівали воду. Пристрій повністю працює за рахунок сонячного тепла. Зокрема, за допомогою сонячного колектора можна нагріти воду до 60 градусів.

“Такий пристрій можна зробити вдома. Усі деталі до пристрою є доступними у продажу в будівельних магазинах. Вода нагрівається за допомогою панелі. Він дуже зручний в приватному господарстві”, – каже волонтер НЕЦ Сергій Вознюк.

Пропагували не лише енергоощадність, але й звертали увагу на необхідність зменшення шкідливих викидів в атмосферу. Багато розповідали про велосипед, як за ним доглядати, роздавали правила для велосипедистів. Проводили майстер-класи з вело-ремонту.

“Ми привезли велогенератор. Це така уставка типу динамо-машини. Коли ти крутиш педалі, нікуди не їдеш, а твоя механічна енергія перетворюється в електричну. Музика, що тут лунає від велосипеда. Якщо 40 хвилин крутити педалі то можна подивитися 1, 5 год. Стрічку”, – член асоціації велосипедистів України Анастасія Макарнко.

Як запевняють фахівці з енергетики, все більше українців цікавляться темою енергозбереження, та здорового способу життя, адже тарифи на газ та електрику зростають, а енергія сонця безкоштовна. Полтавцям такі новації сподобалися. Люди охоче спілкувалися з фахівцями та дослухалися до їхніх порад. Полтава стала шостим містом, яке відвідали організатори туру, після Вінниці, Хмельницького, Тернополя, Житомира та Києва.

Перейти до вмісту