Ви тут:

Полтавці процитували розстріляну німцями українську поетесу

Полтавські перехожі читали вірш Олени Теліги, присвятивши його героям України.

Проект «Люди читають» – ініціатива незалежного мистецького об’єднання «Magnum Opus», спрямована на популяризацію літератури та рідної мови серед жителів нашого міста. Учасником проекту може стати будь-хто з полтавських перехожих, основна і єдина умова – любов до поетичного слова.

В двох попередніх випусках полтавці на вулицях читали вірші Сергія Жадана (https://www.youtube.com/watch?v=JZgFtfTXlzc) і Андрія Любки (https://www.youtube.com/watch?v=6OEEt_0e7vY). Третій випуск проекту ініціатори вирішили присвятити патріотам, які боронять суверенітет та незалежність України на Сході.

Для випуску, присвяченого захисникам України, представники «Magnum Opus» обрали вірш «Не треба слів. Хай буде тільки діло…» Олени Теліги. Ця жінка, живучи у Польщі, через 2 тижні після початку війни вирушає в Україну, виконуючи завдання Проводу ОУН. У столиці вона опиняється у жовтні 1941-ого і працює в україномовній пресі. А вже у лютому 1942 року 35-літню Олену Телігу разом з націонал-патріотами німці розстрілюють у Бабиному Яру.

Відео з циклу «Люди читають» виходить вже втретє і, судячи з натхненності ініціаторів, не востаннє. Оператор та головна активістка проекту Анна Ютченко зазначає:

– Проект «Люди читають» потрібен, у першу чергу, для того, щоб показати масштабність літератури, силу справжньої поезії, яка живе навколо нас. У цьому є потужна ідея свободи, коли поезія виходить за межі книг й повертається туди, де вона творилась, – до людей. 

Денис Старостін, незалежне мистецьке об’єднання «Magnum Opus»

Перейти до вмісту