Ви тут:

Опішня зберігає столітні секрети випічки великоднього хліба

Дорога до Опішні, звідки б вона не вела, тільки на перший погляд здається, веде до самого селища. Якщо ж придивитися – ледь не з перших кроків з’ясовуєш – ця дорога веде до глибинних традицій нашого народу. Селище зберігає гончарські традиції виготовлення керамічного посуду та знаменитих опішнянських глечиків, які збереглися від пращурів до наших днів. Це ще й співочий край. Українську пісню тут люблять та поважають. Нас же сюди привела — випічка великоднього хліба.

Рецепти цієї випічки тут передаються від покоління до покоління. І в наші дні лишилися такими, якими були сотні років тому.

Катерини Порскало займається випічкою 35 років. У неї, ледь не єдиної в селищі, збереглася стара українська піч. Цю піч робили ще в минулому столітті.

Саме в цій не великій за розмірами, порепаній печі, ще її бабуся Василина пекла хліб, пироги, короваї, медяники та паски.

Що стосується паски, то її випікання є цілим ритуалом. До нього потрібно ретельно підготуватися. Саме про випічку пасок розповідає Катерина Миколаївна.

“Я з дитинства любила поратися з тістом. Моя бабуся Василина навчила мене всьому, що вмію. Вона померла 20 років тому, але в свої 80 ще поралася з тістом”, – каже Катерина Порскало.

Щодо самого випікання, то всі інгредієнти готуються заздалегідь. Насамперед готується посуд для вимішування та випікання.

Встає Катерина Миколаївна о 4 ранку. Розпалює піч. Робить опару, підбиває тісто не один раз. Вимішує все в великій керамічній макітрі, доки воно не перестане прилипати до рук, виробляє паску й дає час до сходження.

“Випікати паску потрібно тільки у гарному настрої. Всі в хаті від малого до великого, повинні знати, що жінка пече паски, а паска має пектися на позитиві. Щоб паска вдалася пухка та висока, не можна присідати ні на хвилинку, доки випічка знаходиться в печі. Паска вимішується не менше 4 годин, а вся процедура приготування триває годин 8. Ще дрівця треба правильно підібрати. Це й вишня, й сосна, й слива та груша. Вони додають випічці неповторного  аромату”, – каже Катерина Миколаївна.

Є в бабусі й свої секрети. На покутті висить ікона Миколи Чудотворця. Перед тим, як відправити Великодній хліб до печі читає молитву святому. Обов’язково хрестить хліб.

“Благослови та допоможи Миколаю Угоднику”, – шепче бабуся.

У багатьох оселях вже не такі печі, але люди зберігають рецепти, що перейшли від пращурів. Ставляться до цього як до святині, щоб передати рецепт наступним поколінням. Саме прадідівські обряди та ритуали, містять те, про що люди почали забувати, але за словами Катерини Миколаївни тільки з любов’ю та дотриманням всіх правил, паска виходить неперевершиною.

Рецепти паски від Катерини Порскало.

Потрібно:

Для тіста:

Сироватка — 1,5 л

Масло – 200 гр

Сметана – 100 гр

Яйця – 15 шт

Цукровий пісок – 6 склянок

Родзинки – 200 гр

Дріжджі — 250 гр

Ванілін — 3 пакетики

Дрібка солі та один лимон перетертий з цукром.

Для глазурі:

5 білків

Цукровий пісок 2,5 склянок

Спосіб приготування:

Спершу розводимо дріжджі в сироватці. Коли дріжджі підійдуть, розмішуємо і додаємо всі інші інгредієнти. Замішане тісто лишаємо підходити десь на 4 години.

Коли тісто підросте, паски ставлять у форми. Залишають підходити ще 1 годину. Потім ставлять у пічку. Велика паска випікається близько години.

Рецепт печених пиріжків:

3л сироватки

18 яєць

200 гр маргарину

200 гр масла

4 склянки цукру

200 гр дріжджів

1 склянка сметани

Перейти до вмісту