Ви тут:

Національний банк України розпочинає діагностичне обстеження банків та оцінку ризиків активних операцій з пов’язаними особами

У рамках нової Програми кредитування МВФ за Механізмом розширеного фінансування (пункт 17 Меморандуму про економічну та фінансову політику) до 1 серпня 2015 року і 1 жовтня 2015 року відбудеться оновлення діагностичного обстеження найбільших 10 за обсягами активів та 10 наступних банків відповідно, щоб визначити додаткові збитки, пов`язані з конфліктом на сході і погіршенням економічної ситуації.

На першому етапі реалізації діагностичного обстеження Національний банк України здійснить перевірку достовірності оцінки якості активних операцій, достатності сформованих резервів та визначення достовірності балансової вартості. До вибірки кредитів суб’єктів господарювання ввійдуть усі кредити, які більші або дорівнюють 200 млн. грн., або 5% розміру регулятивного капіталу (без урахування сформованого резерву), інші кредити до досягнення 65% обсягу кредитного портфеля та усі кредити пов’язаних з банком осіб, які більші або дорівнюють 1% регулятивного капіталу. Після перевірки якості кредитів буде проведено розрахунок показників достатності капіталу.

Другий етап передбачає стрес-тестування із застосуванням моделі Національного банку України. Під час стрес-тестування буде визначено додаткову потребу в капіталі банків, обумовлену погіршенням економічної ситуації. Стрес-тестування охоплюватиме період до кінця 2017 року.

Результатом  діагностичного обстеження стане визначення необхідної суми докапіталізації банку та відповідне подання банками планів їх капіталізації чи реструктуризації. Якщо за результатами обстеження буде виявлено неплатоспроможність окремих банків, то вони повинні будуть забезпечити позитивне значення капіталу до кінця серпня і кінця жовтня 2015 року (перші 10 та 10 наступних банків відповідно).

Згідно з вимогами Меморандуму про економічну та фінансову політику (пункт 17) Національним банком також буде проведено оцінку ризиків активних операцій банків з пов’язаними особами.

Після набрання чинності 8 березня 2015 року законодавчих норм щодо посилення відповідальності пов’язаних з банком осіб, банки зобов’язуються ідентифікувати таких осіб на основі критеріїв та нормативів, визначених регулятором.

Звітність про активні операції з пов’язаними особами станом на 1 квітня 2015 року перші 10 банки надають до 1 червня 2015 року, наступні 10 банків  та інші групи банків – до 1 серпня 2015 року.

На основі технічного завдання Національного банку України, узгодженого з МВФ та Світовим банком, безпосередню перевірку операцій з пов’язаними особами здійснюватиме аудиторська компанія з “Big Four” (група найбільших у світі компанії, що надають аудиторські та консалтингові послуги: “Deloitte”, “PricewaterhouseCoopers”, “Ernst&Young”, “KPMG”). Після аналізу отриманої інформації Національний банк України протягом жовтня – грудня 2015 року надішле банкам остаточну позицію щодо активних операцій з пов’язаними особами.

За результатами проведеної оцінки ризиків активних операцій з пов’язаними особами банки зобов’язані подати свої плани заходів щодо зниження понадлімітного обсягу операцій з пов’язаними особами у визначені строки.

прес-центр НБУ

Перейти до вмісту