Ви тут:

Ірина Пашко про особливості реєстрації речових прав, похідних від права власності на земельні ділянки

На сьогодні Міністерство юстиції України активно втілює в життя реформи, в тому числі у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно.

Зокрема, 25 березня 2015 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо уточнення повноважень нотаріусів та особливостей реєстрації похідних речових прав на земельні ділянки сільськогосподарського призначення».

Зазначеним законом нотаріусів уповноважено здійснювати функції державного реєстратора прав на нерухоме майно у порядку та випадках, встановлених Законом України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень».

Зокрема, нотаріусу надано можливість проводити державну реєстрацію речових прав, похідних від права власності, на земельні ділянки сільськогосподарського призначення незалежно від нотаріального посвідчення договору, на підставі якого виникає таке право.

Також визначено особливості реєстрації права власності на земельну ділянку сільськогосподарського призначення, яке виникло та оформлено в установленому порядку до 01 січня 2013 року.

Відтепер державна реєстрація похідного речового права на земельну ділянку сільськогосподарського призначення, право власності на яку виникло та оформлено в установленому порядку до 1 січня 2013 року, здійснюється одночасно з державною реєстрацією права власності на таку земельну ділянку.

Так, з метою державної реєстрації похідного від права власності речового права на земельну ділянку сільськогосподарського призначення, громадянин подає одну заяву про державну реєстрацію прав та їх обтяжень (щодо іншого речового права).

Звертаю увагу, що у зв’язку з поданням однієї заяви про державну реєстрацію прав та їх обтяжень (щодо іншого речового права) заявник сплачує лише за послуги з державної реєстрації іншого речового права.

Державна реєстрація права власності на земельну ділянку сільськогосподарського призначення у разі подання заяви набувачем похідного речового права на таку земельну ділянку (орендарем чи іншим користувачем) може проводитися без подання документа, на підставі якого виникло право власності.

В такому випадку державний реєстратор відповідно до підпункту 8¹ частини другої статті 9 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», одержує від територіальних органів Держземагентства інформацію, необхідну для проведення державної реєстрації права власності на відповідну земельну ділянку, шляхом направлення запиту до Державного земельного кадастру за допомогою програмного забезпечення Державного реєстру прав та використовує отриману інформацію для державної реєстрації права власності на таку земельну ділянку.

Що стосується нотаріусів, то з 25 березня 2015 року їм надано доступ до Державного земельного кадастру. Нотаріус під час вчинення нотаріальних дій щодо земельної ділянки (крім посвідчення заповіту) та під час здійснення державної реєстрації речових прав на земельну ділянку здійснює у Державному земельному кадастрі пошук відомостей про зареєстровану земельну ділянку та за його результатами формує витяг із Державного земельного кадастру про земельну ділянку, який підписує та посвідчує печаткою нотаріуса.

Додатково інформуємо, що на сьогодні органами державної реєстрації прав області проведена плідна робота з реєстрації прав оренди на землі сільськогосподарського призначення.

За 12 місяців 2013 року органами державної реєстрації речових прав на нерухоме майно Полтавської області зареєстровано 14 849 прав оренди земельних ділянок.

За 12 місяців 2014 року органами державної реєстрації речових прав на нерухоме майно Полтавської області зареєстровано 67 032 права оренди земельних ділянок.

За 3 місяці 2015 року органами державної реєстрації речових прав на нерухоме майно Полтавської області зареєстровано 11 796 прав оренди земельних ділянок.

Як бачимо, з кожним роком результативність роботи органів державної реєстрації прав області збільшується.

Головним територіальним управлінням юстиції у Полтавській області постійно вживаються заходи з метою покращення надання адміністративних послуг для населення.

Реформи, запроваджені Міністерством юстиції України, активно впроваджуються Головним територіальним управлінням юстиції у Полтавській області.

З метою належного ознайомлення населення, громадськості та бізнесу зі змінами в частині державної реєстрації речових прав, похідних від права власності, на земельні ділянки сільськогосподарського призначення, Головним територіальним управлінням юстиції у Полтавській області організовано проведення 08 квітня 2015 року круглого столу за участю органів державної влади, органів місцевого самоврядування, представників Держземагентства, нотаріальної спільноти, органів державної реєстрації прав та товаровиробників області.

Перейти до вмісту