Ви тут:

Дохід, отриманий від надання власного авто в оренду, підлягає оподаткуванню

Державна податкова інспекція у м. Полтаві повідомляє, що громадяни, які протягом 2014 року отримували доходи від надання в оренду рухомого майна зобов’язані задекларувати такі доходи до 1 травня 2015 року.

 Дохід від надання в оренду власного рухомого майна у минулому році підлягав оподаткуванню за ставками 15% та 17%.

 Ставка 15% застосовувалася, якщо загальна сума доходів, отриманих у звітному податковому місяці не перевищувала десятикратний розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року, тобто 12180 грн. Ставка 17 % застосовувалася до суми, що перевищує зазначений десятикратний розмір.

Якщо фізична особа – орендар не є суб’єктом господарювання, то відповідальність за нарахування та сплату податку до бюджету несе орендодавець, тобто той, хто здавав майно в оренду. Такий орендодавець зобов’язаний самостійно нарахувати та сплатити податок до бюджету протягом 40 календарних днів, наступних за останнім днем звітного кварталу. Сума отриманого доходу, сума сплаченого протягом року податку та нарахованого податкового зобов’язання за результатами такого року відображаються у річній податковій декларації.

Якщо дохід фізичній особі-орендодавцю виплачує орендар – юридична особа чи фізична особа – підприємець, то такий орендар зобов’язаний  нарахувати, утримати і сплатити до бюджету податок на доходи фізичних осіб та відобразити дану виплату у податковому розрахунку за формою № 1-ДФ.

 Крім того, нагадуємо, що з 1 січня 2015 року ставки податку на доходи з фізичних осіб, визначені статтею 167 Податкового кодексу України, змінено з 15% та/або 17% на 15% та/або 20%.

Інформаційно – комунікаційний відділ Державної податкової інспекції у м. Полтаві

Перейти до вмісту