Ви тут:

Для об’єднаних громад у обласному бюджеті планують закласти додаткові кошти

На наступну сесію Полтавської обласної ради профільні департаменти облдержадміністрації мають розробити програму фінансової підтримки громад, які об’єднаються у рамках реформи децентралізації влади. Цю інформацію сьогодні озвучили під час апаратної наради.

Йдеться про спільну ідею голови ОДА Валерія Головка та голови обласної ради Петра Ворони. Керівники області зауважили, що кошти в бюджеті є: на сьогодні обласний бюджет перевиконано майже на 20%. Тому є резерв, аби фінансово простимулювати ті громади, які найпершими вирішили об’єднатися.
Пропозиція виникла під час розгляду двох програм — проекту Європейського Союзу (ЄС) та Програми Розвитку Організації Об’єднаних Націй (ПРООН) „Місцевий розвиток, орієнтований на громаду” на 2015-2017 роки” та Швейцарсько-Українського проекту „Підтримка децентралізації в Україні” DESPRO на 2015-2017 роки”.
Що стосується першого проекту, то він, за словами в. о. директора Департаменту економічного розвитку Дмитра Орлова, реалізується в області з 2009 року. Протягом 2015—2017 років мікропроекти за умови співфінансування будуть реалізуватися у 8 районах, відібраних на конкурсній основі. Йдеться про Лохвицький, Козельщинський, Пирятинський, Зіньківський, Шишацький, Чутівський, Оржицький, Кременчуцький райони. За кошти міжнародного гранту, місцевих громад та місцевої влади у рамках проекту у згаданих районах планують відремонтувати ФАПи, запровадити енергозберігаючі заходи в дитсадках і школах, зайнятися утилізацією сміття тощо.
«Проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO новий, — прокоментував Дмитро Орлов. — Він передбачає будівництво водопровідних  мереж у сільській місцевості. Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації програми, близько 13 млн. грн., у тому числі внески: DESPRO – 5 080 000 грн.; районних бюджетів – 972 982 грн.; сільських бюджетів – 2 615 615 грн.; членів громад та співподавачів – 3 952 673 грн».
За ці кошти буде проведено реконструкцію чи збудовано нові водогони у селах Шенгури і Красне Кобеляцького району, Лука і Вирішальне Лохвицького району, Омельник і Потоки Кременчуцького району, сіл Жовтневе, Новоселівка, Скочак  Ульяновської сільської ради Гребінківського району, у селі Заворскло  Полтавського   району та у Чорнухах. Як прокоментував Валерій Головко, будівництво мереж водогону та водовідведення може стати для цих населених пунктів частиною перспективного плану розвитку, який мають розробити у рамках реформи децентралізації об’єднані громади. Оскільки новозбудовані водогони потрібно буде обслуговувати, то потрібно буде створювати й комунальні підприємства. От з цією метою, зокрема, обласна влада й планує прийняти власну програму підтримки об’єднаних тер громад і виділити кошти для їхньої підтримки.

Перейти до вмісту