Ви тут:

“Дешевий газ не стимулює будь-якого заощадження”, – експерт

Якщо Україна отримуватиме дешевий газ від Росії то в неї не буде стимулу заощаджувати. Наразі для України російський газ коштуватиме 247,18 доларів США. Це приваблива ціна, так як країна купує реверсний європейський газ за ціною 300 доларів за м3.

Таку думку висловила експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Наталія Слободян.

“Це дешевий продукт, але це ж та голка, яку ми підсідаємо і з якої ми не зіскочимо. Це навіть не спонукає для технічного оновлення інфраструктури”, – сказала Слободян.

Для прикладу експерт привела як витрачається газ в Україні та Чехії. Так Чехія використовує 1,82% тхнічного газу, Україна 5,75%. А до оновлення мереж  майже 8% технічного газу. Щоб підняти газ з сховища в Європі витрачається не більше 2% газу. Україна витрачає 10%. “Виникає питання, якщо нам дають дешевий газ то навіщо щось змінювати. То проблема наступних поколінь”, – каже Слободян.

Експерт розповіла, як європейці користуються газом. Європа живе за моделлю триенергетичного пакету.

Ця модель проста. “Є компанія, що видобуває газ або закуповує, та що транспортує, зберігає, та яка його продає. Є оптові трейдери і  дрібні компанії”, – каже Слободян.

За її словами газових трейдерів на європейському ринку багато.

“Сьогодні система продажу газу в Європі виглядає приблизно так, як у нас система продажу інтернет послуг. Вам не подобається “провайдер” ви замовили іншого. Ви можете обирати, що для вас є пріоритетом. Ціна, якість, бонуси, пільги. Трейдера можна міняти двічі на рік. Кожен пропонує свої умови, наприклад в одних існує система накопичення, тобто якщо ви співпрацюєте з компанією рік знижка 5%, 2 роки — 10%. Інші пропонують 50 днів кредиту та інше. Наприклад, у кожному районі Польщі чи Чехії таких трейдерів до десятка.

“І в Європі проблема газу, як така не стоїть. Вона відірвана від політичної платформи”, каже Слободян.

Перейти до вмісту