Ви тут:

Богдан Червак: Українська держава розпочинає нову традицію відзначення 8 та 9 травня в дусі пам’яті та примирення

11130193_463947020426604_4548500122000015906_n

Протягом попередніх років незалежна Україна відзначала 9 травня за усталеним радянським, а якщо говорити правду – російським зразком, який закріплював у свідомості наших громадян культ  «перемоги у Великій Вітчизняній війні». Віднині Україна розпочинає нову традицію відзначення 8 та 9 травня в дусі пам’яті та примирення. Наголосив Перший заступник Голови Держкомтелерадіо Богдан Червак.

За його словами новий зміст відзначення Дня пам’яті та примирення включає в себе переосмислення подій ІІ світової війни, руйнування радянських (російських) історичних міфів, чесний діалог навколо складних сторінок минулого; гідне вшанування пам’яті кожного, хто боровся з нацизмом, наголошування солідарності та бойового братерства Об’єднаних Націй, як держав, так і бездержавних тоді народів, зокрема, українців; перенесення акценту з історії військових дій на історії конкретних людей, а відтак відмову від святкування на користь вшанування.

Офіційним символом відзначення Дня пам’яті та примирення стає червоний мак, а гаслом – «1939-1945. Пам’ятаємо. Перемагаємо».

Українським інститутом національної пам’яті підготовлено відповідні методичні матеріали, які містять історичну довідку, де наголошується, що Україна зробила значний внесок у перемогу над нацизмом та союзниками Німеччини. Водночас для України Друга світова війна стала національною трагедією: безповоротні втрати України (українців та представників інших народів) склали 8-10 млн. осіб.

Українські історики підготували термінологічний словник Другої світової війни, у якій пропонують замінити некоректні терміни. Наприклад, замість використання словосполучення «Велика Вітчизняна війна» слід використовувати словосполучення «німецько-радянська війна», замість «німецько-фашистські загарбники» – «нацистські окупанти», замість «Велика Перемога над фашистською Німеччиною» – «Перемога над нацизмом у Європі» тощо.

Крім того, у методичних матеріалах подано перелік корисних інтернет-посилань та документальних фільмів, присвячених Україні в Другій світовій війні. Серед них – стрічки, створені українськими журналістами та кінематографістами, а також митцями із Польщі, Франції, Білорусі, Латвії.

Також у рекомендаціях є список науковців, які спеціалізуються на окремих аспектах Другої світової війни, та їх контакти для запрошення на ефіри, отримання коментарів і консультацій.

Держкомтелерадіо закликає представників ЗМІ використовувати у своїй роботі методичні матеріали Українського інституту національної пам’яті. З матеріалами можна ознайомитись на веб-сайті Держкомтелерадіо http://comin.kmu.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=119832&cat_id=114334

ПРЕС-СЛУЖБА ДЕРЖАВНОГО КОМІТЕТУ ТЕЛЕБАЧЕННЯ І РАДІОМОВЛЕННЯ

Перейти до вмісту