Ви тут:

Як живеться в’язням Полтавського СІЗО

Полтавські медійники з ознайомчим візитом відвідали Полтавський слідчий ізолятор.

Сучасний Полтавський слідчий має прямокутну форму периметру, загальна довжина огорожі 600 м. Складається з двох дворів — режимного та господарського. Має три режимні корпуси, два адміністративних, навчально-виробничі майстерні, слідчі кабінети, санблок, лікарню, кімнати побачень, кімнату матері й дитини, харчоблок, котельню, овочесховище, гаражі, розплідник службових собак. Наразі в установі перебуває 394 особи, з них: 32 жінки, 9 осіб, засуджених до довічного позбавлення волі та 6 неповнолітніх.

У СІЗО журналістів пропускали по троє. Проходити через КПП більшими групами просто не можна. На вході необхідно вимкнути та здати мобільні.

Кореспондентів місцевого телебачення, інтернет-видань та газет зустрів начальник Полтавського СІЗО Василь Коваленко.

Екскурсію розпочалали з огляду кухні, де готують стравидля засуджених та ув’язнених.

Всю їжу готують самі засуджені, які залишені для господарчої обслуги.

“На даний час в нас 100% забезпечення харчуванням. Картоплі та овочів заготували вдосталь. Продукти постачають нам централізовано. Наразі засуджені та ув’язнені на харчування не скаржаться. Навіть засуджені, що йдуть транзитом кажуть, що їх так ніде не харчували”, – сказав Коваленко.

Надалі гостей провели на режимний корпус СІЗО, ознайомили з побутовими умовами в’язнів. Відвідали сектор максимального рівня безпеки, де утримуються засуджені до довічного позбавлення волі, пост для неповнолітніх та пост, де утримуються жінки.

 

Щодо утримання довчників то тут охорона проходить суворий відбір, каже начальник СІЗО. Сюди може входити лише черговий установою. У його присутності довічникам дають їжу. Якщо їх виводять на прогулянку чи до лазні, приїздить черговий управління.

Наразі тут перебуває 9 осіб, засуджених до довічного позбавлення волі. 6 чоловік — це вже ті люди, вироки, яких вступили в силу, 2 чекають на вирок. Нині Полтавське СІЗО будуть реорганізовувати. На базі слідчого ізолятора облаштують спеціальні камери для довічників відповідно до вимог чинного законодавства. Нині вони утримуються, так би мовити не законно, тобто камери не відповідають євростандартам. Зараз розробляють кошторис, розраховують камерні розміщення. Утримуватимуть тут близько 50 осіб.

Відвідавши низку камер установи, дворики, кімнату психоемоційного розвантаження, молитовну кімнату, спорт зал журналісти мали нагоду переконатися, що робота з покращення умов тримання засуджених та ув’язнених в Полтавському слідчому ізоляторі проведена чимала. Зокрема по-сучасному облаштована кімната для утримання вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до 3-х років. Щоправда, тут поки що немає нікого. У СІЗО кажуть, що за останні роки жінок із дітьми не було.

Неповнолітніх ув’язнений тримають окремо від повнолітніх.

Для них в установі організовано загальноосвітнє навчання, яке проводять вчителі першої вечірньої школи. Учні різні з 8 по 11 клас. Їх залучають до здорового способу життя, влаштовують спортивні змагання, шашко-шахові турніри та турніри з настільного тенісу. Є комп’ютерні класи.

Всі неповнолітні, найменшому 16 років, засуджені за скоєння особливо тяжких злочинів. Це вбивство, розбійні напади, угони з розбійними нападами.

Головне підліткам адаптуватися до нових умов в неволі, каже провідний психолог установи Владислава Гагін.

Він розповів про своє бачення на проблему психологічної адаптації.

Працює психолог із затриманими у кімнаті психоемоційного розвантаження. Тут лунає приємна музика, а із людьми спілкуються тет-а-тет. Психолог розповідає, що головне виявити осіб, які підпадають до групи ризику. З неповнолітніми доводиться працювати частіше. Жінки також психічно менш стійкі за чоловіків.

«Спочатку проходить ознайомча бесіда, потім визначають за яким напрямком з цією людиною треба працювати. З неповнолітнім працюємо на адаптацію, щоб він себе комфортно тут почував. Деякі заїжджають зі слізьми, а тиждень -два — це зовсім інша людина. Також в нас не було жодного суїциду», – сказав Гагін.

Побувала преса в камері, де мешкають жінки, які перебувають під слідством.

Нині в СІЗО 11 засуджених жінок, 12 ув’язнених, 2 жінки утримується за скоєння особливо тяжких злочинів, за обіг наркотиків 9, інші злочини – 11. Вік жінок від 19 до 50 років.

Нарікань у ув’язнених на умови утримання немає. В камері жінки між собою розуміються. Кажуть, на волі їх чекають рідні.

Оглядаючи приміщення для господарчої обслуги, гості поспілкувались з одним із засуджених, що працює в установі комірником.

Дмитро, так звати засудженого, розповів, що за час перебування в цій установі, я багато чого переосмислив і зрозумів.

“Минулих днів не повернути, того, що зробив уже не виправити, але на даний час, спокутую свою вину роботою, в якій швидше плине час і є надія на умовно-дострокове звільнення, – розповів журналістам Дмитро. – Я працюю комірником, завдяки чому стараюсь заробляти для себе заохочення, щоб швидше потрапити додому, адже там на мене чекає сім’я. Ртримую мінімальну зарплатню, з якої ще вдається допомагати рідним. До мене на побачення приїздить дружина з донькою.

На посту для господарчої обслуги медійники відвідали молитовну кімнату, побачили новинку установи-робоче місце для доступу засуджених до мережі Інтернет.

За словами Коваленка ув’язненим та засудженим можна в мережі дивитися новини чи знаходити корисну інформацію, в сомережах вони не реєструються.

 

Перейти до вмісту