Ви тут:

Особи похилого віку Лубенщини потребують додаткових послуг юриста

Найбільше всього особи похилого віку потребують і хотіли би отримувати додаткові послуги юриста. Про це 26 березня 2015 року під час засідання круглого столу «Пошук нових шляхів з організації роботи щодо співпраці з громадськими організаціями у вирішенні проблемних питань пільгових категорій громадян» в Лубнах заявила Юлія Пода, експерт, коментуючи результати дослідження «Моніторинг потреб осіб похилого віку». Дослідження проводили експерти та представники неурядової громадської організації «Твій Світ» в рамках проекту «Надання підтримки, допомоги та сприяння розвитку активності людей похилого віку» за підтримки Німецького федерального фонду «Пам’ять. Відповідальність. Майбутнє».

«У свідомості більшості пересічних громадян існують негативні уявлення про людей поважного віку, що впливає на ставлення до них суспільства і заважає сприймати їх, як індивідуумів. Але давайте оперувати фактами та статистикою. В цілому особи похилого віку не мають достатньо можливості, але є бажання залишатися активною людиною, бути членом будь-якої організації. Вони мають потребу у нових знайомствах, мають бажання спілкуватись з молоддю і більш корисно проводити свій час», – наголосила Юлія Пода.

У ході дослідження були проаналізовані потреби осіб похилого віку від 65 до 92 років, послуги, які отримують та бажають отримувати особи похилого віку, в тому числі маломобільні, вивчені факти дотримання їх прав та свобод. В дослідженні також брали участь колишні примусові робітники, в’язні гетто, діти війни, жертви тоталітарних режимів.

Результати аналізу прокоментувала Юлія Плужник, юрист, голова громадської організації «Полтавська правозахисна група»: «Наприклад, серед пенсіонерів є велика кількість людей, які не можуть оплатити послуги юриста, дізнатися про можливості отримувати якісні адміністративні послуги, просто спілкуватися і ділитися важливим досвідом. Що стосується шляхів вирішення даної ситуації, не багато хто розуміє і знає, куди можна звернутися у такому випадку, адже ми виявляємо недостатню довіру до співробітників правоохоронних органів, місцевих юристів і соціальних служб».

Окремим компонентом моніторингу було соціологічне дослідження, в ході якого виявилося, що 8 % опитаних потребують допомоги на дому, організації культурних заходів – 2 % , послуги перукаря – 5 %, ремонт взуття -2 %, послуги юриста – 72% та телефон довіри -11 %.

Коментуючи ці дані, Олександр Чепур, керівник проекту, зазначив: «Ми бачимо, що особи похилого віку постійно відчувають до себе упереджене ставлення та часто стають жертвами порушення прав».

Нажаль, в даний час, більшість осіб похилого віку залишаючись один на один із реаліями життя та старіння, є вразливими та в основному не можуть вирішити той комплекс проблем що постають перед ними. Це сприяє ще більшому закріпленню стереотипу, ізольованості та обмеженості даної групи людей в нашій територіальній громаді, що поглиблює різницю і відсторонення основної частки суспільства від позитивного сприйняття осіб похилого віку.

Полтавська обласна молодіжна громадська організація «Твій Світ»

Перейти до вмісту