Ви тут:

В Полтаві підписали угоди на фінансування проектів-переможців обласного конкурсу проектів розвитку територіальних громад Полтавської області

11 лютого в обласній раді відбулося урочисте підписання угод на фінансування проектів-переможців обласного конкурсу проектів розвитку територіальних громад Полтавської області 2014 року.

Конкурс засновано обласною радою у 2010 році з метою підвищення активності територіальних громад та органів місцевого самоврядування у розв’язанні актуальних проблем розвитку територій, поширення позитивного досвіду, набутого у процесі реалізації проектів.

Ініціював заснування конкурсу Петро Ворона, на той час заступник голови обласної ради п’ятого склинання.

Перед учасниками зібрання – керівниками місцевих рад області, представниками громадськості, журналістами – виступив голова обласної ради Петро Ворона. Він відмітив, що починаючи з 2010 року, обласна рада визначила переможцями 166 проектів. У конкурсі взяли участь територіальні громади з усіх районів області. Протягом п’яти років на розвиток територій спрямовано з обласного бюджету понад 5 млн. грн.

Петро Ворона доповів, що у 2014 році на конкурс було подано 70 проектів із 22-х районів області. Рішенням ради конкурсу від 19 листопада 2014 року переможцями визнано 30 проектів. Основними напрямами, за якими будуть реалізовані проекти, є капітальний ремонт будинків культури, реконструкція вуличного освітлення та водопостачання сільських населених пунктів, впровадження енергозберігаючих технологій на об’єктах соціальної сфери.

При цьому Петро Ворона підкреслив, що на відміну від Державного фонду сприяння місцевому самоврядуванню в Україні, який наразі припинив проведення Всеукраїнського конкурсу проектів і програм розвитку місцевого самоврядування у зв’язку із відсутністю коштів, обласна рада для стимулювання громад і підтримки місцевого самоврядування у нинішньому році виділила з обласного бюджету 958 тис. грн. Загалом проекти-переможці акумулюють понад 3 млн. грн. із різних джерел, включаючи кошти організацій-партнерів.

Голова обласної ради наголосив, що це європейський підхід, коли громада та її керівник прагнуть щось змінити, шукають кошти, розробляють проекти, беруть участь у різних конкурсах, виборюють гранти.

Щодо перспектив, то Петро Ворона переконаний у тому, що і надалі обласна рада підтримуватиме місцеве самоврядування в рамках завдань Програми розвитку місцевого самоврядування у Полтавській області.

Потому відбулася церемонія підписання угод.

За обласну раду угоди підписав голова обласної ради Петро Ворона, за місцеві ради угоди підписали міські, селищні та сільські голови.

Петро Ворона подякував переможцям конкурсу за активну громадянську позицію, небайдужість до вирішення проблемних питань розвитку територій, побажав успіху у реалізації проектів.

Потому голова обласної ради Петро Ворона, заступник голови обласної ради Володимир Микійчук, керівники територіальних громад обговорили основні завдання реформування системи місцевого самоврядування.

Перейти до вмісту