Ви тут:

Василь Шкляр у Полтаві: Останнім часом читання особливо приваблює українців

 

irkzh

Фото Анни Чапали.

Автор історичних українських романів Василь Шклярпід час презентації свого роману “Маруся” в Полтаві зазначив, що останнім часом українці стали більше читати. Ще митець поділився з журналістами своїми планами на майбутнє, висловив своє ставлення до  подій, які зараз відбуваються в країні, та розповів про свою дружбу з батальйоном “Азов”.

“Українець — дивна істота. Під час майдану, під час війни, коли здається опускаються руки, коли ти не можеш нічого бачити і робити, у наших людей зріс інтерес до читання. І “Чорний ворон” був хітом і на Майдані”, – сказав Шкляр.

Якщо говорити про зміст роману “Маруся”, чи можна провести паралелі між подіями, що відбуваються в книзі — початок ХХ століття, та сьогоденням?

“Звісно наша українська історія постійно повторюється, дає нам дуже багато важливих уроків, але ми не вміємо їх засвоювати. Паралелей дуже багато, особливо з сучасною війною та, власне, й з Майданом. Тоді, в 1919 році 31 серпня відбувся Майдан у Києві, коли галицька армія вибила більшовиків. Здавалося, перемога в наших руках, але як і тепер, тоді надійшов злочинний наказ, осадити місто, але не стріляти в денікінців. Думали, що вони стануть нашими союзниками у боротьбі з більшовиками. І як завжди москаль підступно нас обдурив”.

Роман заснований на реальних подіях, чи є реальні історичні постаті?

Роман побудований на міцній документальній основі.

“Маруся” – це книга про молоду людину, дівчину, якщо “Чорний ворон” про чоловіка, то цей роман, про отаманшу Марусю. Всі думають, що це була могутня жінка, а це була юна гімназистка, історична постать Олександра Соколовська, родом із села Горбулів, теперішня Житомирщина. ЇЇ брати Василь, Олекса, Дмитро — це справді отамани. За голову Дмитра Соколовського більшовики навіть пропонували велику нагороду”.

 

Ви неодноразово бували в АТО і саме піднімали дух бійцям тим, що дарували їм свої книги. Чи будите і далі проводити такі акції?

Я постійно підтримую зв’язки з бійцями на сході України. Насамперед з полком “Азов”.Там багато моїх прихильників та друзів. І саме там воюють хлопці, які під впливом роману “Чорний ворон” вийшли на Майдан. Це зовсім молоді юнаки. Вони мене там зустріли з бойовим холодноярським прапором, на якому написано: “Воля України або смерть”. Ці вояки показали, що вони є спадкоємцями наших великих героїв отаманів Холодного Яру.

Чи плануєте написати книгу про події сьогодення?

“Я думаю, що гарячими слідами не варто писати, принаймні мені. Ми мусимо все це зафіксувати на документальній основі, щоб зберегти кожен факт, кожне ім’я, щоб ми не загубили жодного героя. Згодом, коли це осмислиться, ми відсвяткуємо перемогу над комуно-фашистською Москвою, тоді з’являться і книжки, й фільми”.

У вас багато номінацій та премій, а є така, щоб вам її хотілося здобути?

“Найкраща для мене премія — це прихильність моїх читачів. Те, що мої романи мають найширший попит, вони найкраще продаються, і це для мене найвища винагорода. Я понад усе ставлю інтерес свого читача, якого я люблю, а він мені платить тим же. Національний бестселер ставлять на книжки, які найкраще продаються. І видавці знали, що так буде.

Перейти до вмісту