Ви тут:

Порошенко підписав закон про судову реформу

Президент України Петро Порошенко підписав закон України № 192-VIII “Про забезпечення права на справедливий суд”

Про це йдеться на офіційному сайті Верховної Ради України, передає Еспресо.TV.

“Повернуто з підписом від Президента (24.02.2015)”, – йдеться в статусі проходження документа.

Цей закон закладає правові основи для проведення судової реформи, яка б забезпечила ефективний захист прав і свобод громадян, інтересів юридичних осіб у судовому порядку, практичну реалізацію права на справедливий суд.

Закон передбачає конкурсний відбір суддів, тотальну переатестацію суддів, чіткий перелік можливостей відсторонення суддів та притягнення їх до дисциплінарної відповідальності.

Згідно з документом, висновки Верховного суду України щодо застосування норм права стають обов’язковими для суб’єктів владних повноважень, а суди повинні враховувати, що забезпечить однакове застосування норм права.

У відповідності з міжнародними стандартами регулюються питання утворення судів, призначення суддів на адміністративні посади, оптимізації складу суден та їх діяльності.

Органи виконавчої влади не матимуть впливу на процедури утворення судів і визначення кількості суддів. Зменшується кількість адміністративних посад у судах і склад суддів приводиться у відповідність з реальною навантаження.

Уточнюються і посилюються гарантії незалежності і недоторканності суддів, їх права та обов’язки, вводиться новий текст присяги судді.

Стають більш прозорими порядок призначення судді на посаду, включно з процедурами відбору кандидатів, відбіркового та кваліфікаційного іспитів, підготовки і навчання кандидатів на посади суддів. Регулюються процедури обрання суддів безстроково та призначення та переведення до інших судів, які повинні проходити тільки на конкурсній основі.

Також регламентується незалежне оцінювання професійного рівня судді, від результатів якого залежатиме його подальша кар’єра. Вводиться атестація рівня кваліфікації суддів.

Крім того, документ передбачає чітке визначення підстав та порядку здійснення дисциплінарного провадження щодо суддів, введення 8-ми видів дисциплінарних стягнень, чіткі строки притягнення суддів до відповідальності та строки погашення дисциплінарних стягнень. При цьому встановлюються гарантії захисту прав суддів і змагальності у дисциплінарному провадженні.

Закон також вносить зміни в організацію і порядок формування Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, яка діятиме у складі кваліфікаційної та дисциплінарної палат. Закон не набуде чинності до повного формування Вищої ради юстиції та Вищої кваліфікаційної комісії.

Нагадаємо, Верховна Рада 12 лютого схвалила у другому читанні та в цілому проект закону №1656 “Про забезпечення права на справедливий суд”.

Перейти до вмісту