Ви тут:

Легалізація зарплат громадян – на постійному контролі у податківців

Заробітна плата – одна з головних економічних категорій, що поєднує інтереси працівників, роботодавців, держави і безпосередньо впливає на рівень життя населення. На жаль, доволі часто нині доводиться зустрічатися з таким явищем як виплата зароблених коштів у «конверті».

Виплата нелегальної заробітної плати – загальна проблема, тому і вирішують її спільними зусиллями.

З категорією платників, які виплачували заробітну плату у розмірі нижчому законодавчо встановленого рівня, фахівцями Державної податкової інспекції у м. Полтаві постійно проводиться роз’яснювальна робота по питанню додержання чинного законодавства про оплату праці. Керівники підприємств запрошуються на засідання міської робочої групи з координації діяльності в напрямку легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення створеної при міськвиконкомі.

Протягом 2014 року відбулося 12 засідань вищезазначеної робочої групи, на які було запрошено керівників 389 підприємств. Засідання робочої групи проводяться щомісячно протягом року. Так, в результаті проведеної роботи, 311 підприємств здійснили підвищення заробітної плати та збільшили перерахування до бюджету на 497 тис. грн.

По результатам індивідуальної роз’яснювальної роботи, яку проводять працівники управління, 366 підприємств здійснили підвищення заробітної плати та збільшили перерахування податку до бюджету на 289 тис. грн.

Станом на 31 грудня 2014 року за результатами контрольно-перевірочної роботи суб’єктів господарювання – юридичних осіб з питання виявлення порушень податкового законодавства під час виплати доходів громадянам, міськими податківцями було зафіксовано 141 порушення. За результатами проведених перевірок з початку року донараховано 2256,5 тис. грн., з них: податку на доходи фізичних осіб на суму 1964,1 тис. грн. та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на суму 293,3 тис. грн.

До бюджету протягом 2014 року надійшло 675,4 тис. грн., в тому числі податку на доходи фізичних осіб – 634,5 тис. грн.

Державна податкова інспекція у м. Полтаві нагадує, що у громадян, які офіційно не отримують заробітну плату, відсутні соціальні гарантії, передбачені законодавством: це трудова пенсія, відпускні за час щорічної відпустки, сума індексації заробітної плати у зв’язку зі зростанням цін, допомога з тимчасової непрацездатності у випадку хвороби та інші.

Шановні громадяни! Не наражайте себе свідомо на неприємності! Не будьте байдужими до власного майбутнього!

Інформаційно – комунікаційний відділ Державної податкової інспекції у м. Полтаві

Перейти до вмісту