Ви тут:

Державна підтримка населення під час оплати житлово-комунальних послуг

Підтримка найменш захищених верств населення при оплаті за житлово-комунальні послуги в умовах підвищення цін і тарифів здійснюється шляхом надання допомоги у вигляді житлових субсидій та компенсації додаткових витрат на оплату комунальних послуг.

Станом на 01.02.2015 субсидію на оплату житлово-комунальних послуг призначено 62,6 тис. сім. Середній розмір субсидії на сім’ю складає 466 грн. на місяць.

Компенсацію додаткових витрат на оплату житлово-комунальних послуг в області отримує 1,4 тис. сімей.

Що таке житлова субсидія?

Субсидія – це адресна безготівкова допомога сім’ї, яка надається на погашення витрат з оплати житлово-комунальних послуг.

Хто має право на призначення житлової субсидії?

Субсидія призначається одному з членів домогосподарства, на якого відкрито особовий рахунок за місцем реєстрації.

Субсидії призначаються за наявності різниці між розміром плати за житлово-комунальні послуги, скраплений газ, тверде та рідке пічне побутове паливо у межах соціальної норми житла та соціальних нормативів користування житлово-комунальними послугами з урахуванням пільг, які надаються відповідно до чинного законодавства і обсягом визначеного Кабінетом Міністрів України обов’язкового відсотка платежу.

З 1 жовтня 2014 року передбачено новий, індивідуальний, розрахунок обов’язкового відсотка платежу сім’ї за житлово-комунальні послуги, який розраховується окремо для кожної сім’ї в залежності від доходів.

Соціальну норму житла для оплати користування житлом встановлено виходячи з 13,65 кв. метрів загальної площі на одну особу та додатково 35,22 кв. метра на домогосподарство.

Субсидія розраховується виходячи з кількості зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб, яким нараховується плата за житлово-комунальні послуги.

На який термін призначається субсидія?

Субсидія для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг призначається на шість місяців, а на оплату природного газу, що споживається на індивідуальне опалення, – на опалювальний період, починаючи з місяця звернення за її призначенням. У разі коли оплата послуг з централізованого опалення проводиться лише в опалювальний період або за двоставковим тарифом, субсидія призначається на зазначений період починаючи з місяця звернення за її призначенням.

Звертаємо увагу, що у разі затвердження нових тарифів і цін на житлово-комунальні послуги, субсидія призначається протягом трьох місяців з часу підвищення розміру платежів.

Куди звернутися для призначення субсидії

та які документи надати

Для призначення житлової субсидії необхідно звернутися до управління праці та соціального захисту населення за місцем реєстрації.

Для призначення субсидії громадянин, особа якого посвідчується паспортом або іншим документом, подає органу праці та соціального захисту населення довідки про доходи кожної особи, зареєстрованої у житловому приміщенні. Пенсіонери довідки про розмір призначеної пенсії не подають.

У органі праці та соціального захисту населення громадянин заповнює заяву та декларацію про доходи і майновий стан осіб, зареєстрованих у житловому приміщенні.

Якщо серед зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб є працездатні особи, які декларують та/або подають до органів праці та соціального захисту населення довідки про відсутність доходів за будь-який місяць протягом періоду, за який визначається сукупний дохід, або місячний дохід яких менший від прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб на час призначення субсидії, в розрахунок субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива за кожний такий місяць включається місячний дохід на рівні прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб на час призначення субсидії (1218 грн.).

 

За яких умов субсидія не призначається ?

Субсидія не призначається за наявності таких підстав:

– у разі якщо серед зареєстрованих на житловій площі є працездатні особи, які не працюють, не вчаться протягом трьох місяців, що передують місяцю звернення за призначенням субсидії та не перебувають на обліку у службі зайнятості як такі, що шукають роботу;

– якщо власник або особа, що зареєстрована разом з ним здає за договором у найм або в оренду житлове приміщення (будинок);

– якщо у володінні зареєстрованих на житловій площі або членів їх сімей є додаткове житлове приміщення або більше одного транспортного засобу. При цьому не враховуються транспортні засоби, які не є об’єктами оподаткування, та, транспортні засоби вітчизняного виробництва, які перебувають в експлуатації більше як 10 років з дати випуску, та інші транспортні засоби, що перебувають в експлуатації протягом більш як 15 років з дати випуску;

– будь-хто із зареєстрованих у житловому приміщенні осіб протягом 12 місяців перед зверненням за призначенням субсидії здійснив купівлю або оплатив будь-які послуги, крім житлово-комунальних послуг та медичних послуг, на суму, яка на час звернення перевищує 10-кратну величину прожиткового мінімуму для зазначених осіб;

– будь-хто із складу зареєстрованих у житловому приміщенні має додаткові джерела для існування, не зазначені у декларації про доходи та майно.

В окремих випадках , виходячи з конкретних обставин, що склалися в сім’ї, субсидії можуть призначатися, як виняток, за рішеннями комісій, які створені в усіх районах та містах області при райдержадміністраціях та міськ(рай)виконкомах.

Рішення про призначення (непризначення) субсидій у таких випадках приймається на підставі акта обстеження матеріально-побутових умов проживання сім’ї.

Департамент праці та соціального захисту населення облдержадміністрації

Перейти до вмісту