Ви тут:

Вшанували героїв Крут

Крути 2013 053 панор

Крути – одне з тих святих місць, де хоча б раз повинен побувати кожен свідомий українець, таких, як Чернеча гора в Каневі, Холодний Яр, Хортиця, Чигирин, Переволочна, Батурин та багато інших.

На маленькій станції на Чернігівщині між Ніжином і Бахмачем 29 січня 1918 року зійшлися понад 5 тисяч регулярних військ полковника Муравйова, що сунув на Київ за наказом більшовицької Москви, щоб покінчити з Українською Народною республікою, яка 22 січня 1918 року своїм Четвертим універсалом посміла проголосити державну незалежність, і близько 400 цивільних – юнкери 1-ї Київської юнацької школи ім.Б.Хмельницького та новоствореного Студентського куреня під єдиним командуванням Аверкія Гончаренка, до речі, полтавця.

Нерівний бій тривав більше 5 годин. Увечері захисники Києва зуміли відступити на ешелоні, що їх чекав, зірвавши рейки в кількох місцях й затримавши Муравйова на 2 доби. Але 27 наймолодших юнаків, які були в резерві, отримавши команду відступати, не зорієнтувавшись у темряві, потрапили в полон до більшовиків. Наступного дня всупереч Гаазькій конвенції про поводження з віськовополоненими вони були піддані тортурам і розстріляні.

Цей бій не мав стратегічного значення, але став символом подвигу української патріотичної молоді заради волі України.

У 2006 році під Крутами створений меморіал у вигляді пагорба та червоної колони (колона червоного корпусу Київського університету), а також музей у чотирьох дореволюційних вагонах.

Сьогодні біля меморіалу в Крутах побували вищі посадові особи держави, Петро Порошенко виступив з промовою. Делегацію патріотів з Полтави очолив народний депутат Юрій Бублик.

Людмила Кучеренко

Перейти до вмісту