Ви тут:

Військкомати Полтавщини закликають прибути за повісткою, а у разі, якщо повістка не надійшла стати на захист батьківщини та бути призваним на службу у добровільному порядку

Українська земля протягом всієї відомої історії славиться видатними та безстрашними воїнами. Відома миролюбність і озброєність трипільської культури, безстрашні воїни скіфського часу, природжені вояки, з чудовим відчуттям тактики бою часів Київської Русі, козаки Війська Запоріжського. Це наші пращури та наша кров. Ми вроджені воїни та носії військового непереможного духу, який роками в нас намагалися знищити, приховати, щоб ми самі себе перестали поважати. Чого тільки значить заява лідера північного сусіда, що внесок народу України у перемогу у Великій Вітчизняній війні був незначним. Відомі «сухі» факти свідчать, що за роки війни червоноармійську форму одягло понад 7 млн. громадян УРСР, що становило майже 23 відсотки особового складу Збройних Сил Радянського Союзу. Наприкінці 1943 р. серед офіцерів ВПС нараховувалось 28 тис. українців за національністю, в бронетанкових і механізованих військах – 14 136 чоловік. З 9, 2 млн. нагород, одержаних до 1 листопада 1947 р. представниками 133 народів та національностей СРСР. На українців припадало 1, 7 млн. орденів та медалей. Звання Героя Радянського Союзу отримали 2 069 уродженців України. Серед 113 двічі Героїв Радянського Союзу є імена 32 синів України.

Уродженці України становили значну частку вищого командного складу Збройних Сил СРСР. Під час війни або після її закінчення маршалами Радянського Союзу стали П.К. Кошовий, І.М. Кожедуб, А.І. Єрьоменко, Р.Я. Малиновський, К.С. Москаленко, П.С. Рибалко, С.І. Руденко, В.О. Судець, С.К. Тимошенко. Серед генералів та адміралів періоду війни близько 300 представників України. Маршали й генерали українського походження очолювали більше половини з 15 фронтів, які діяли в період радянсько-німецької війни. Це не повний перелік «незначного внеску» українського народу під час другої світової війни.

Сьогодні тисячі сучасних воїнів України, які у минулому році, у скрутний для держави час, не піддавшись на численні провокації та інформаційний тиск, отримавши повістку з військкомату чи прийшовши самостійно, до війська добровольцем стали на захист держави, відтіснивши ворога тримають його в визначених кордонах.

20 січня 2015 року Указом Президента України №15 від 14.01.2015 року була оголошена четверта хвиля часткової мобілізації. Метою мобілізації є проведення планової заміни військовослужбовців, які тривалий час виконують бойові завдання в зоні АТО, нарощення угруповання військ і сил для відбиття можливого відкритого вторгнення регулярних військ північного сусіда.

Військові комісаріати під час проведення мобілізації чекають, що громадяни, які отримали мобілізаційні розпорядження, повістки або розпорядження військових комісарів свідомо та самостійно прибудуть у зазначені строки на збірні пункти.

Розраховують військкомати Полтавщини і на громадян, які прибудуть за покликом серця не чекаючи повістки та після проходження медичної комісії забажають пройти перепідготовку в навчальних центрах та призиватися на службу за мобілізацією чи укласти короткостроковий контакт. Увага буде проявлена до тих, хто безпосередньо брав участь у бойових діях і тих, хто має професійні навички виконання бойових завдань.

Збройні Сили України останнім часом отримують відновлену, зняту з тривалого зберігання техніку та новітні зразки озброєння тому армії потрібні зв’язківці, танкісти, артилеристи, десантники, піхотинці, зв’язківці, ремонтники, водії БТР, БМП, механіки різних систем озброєння, фахівці з питань логістики, радіоелектронної боротьби, радіаційного, хімічного, радіаційного захисту тощо.

Відповідно закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» та «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію призову за мобілізацією» призову за мобілізацією підлягають військовозобов’язані не заброньовані за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, а також за підприємствами, установами і організаціями в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, придатні за станом здоров’я та морально-діловими якостями до військової служби, перебувають у запасі та мають військові звання рядового, сержантського і старшинського складу а також молодший та старший офіцерський склад віком до 60 років.

Зараз саме той час, коли Україна найбільше потребує допомоги своїх громадян. Адже якщо раніше патріотизм був покликом серця, то зараз це обов’язок усіх, кому важлива власна доля.

Одна з настільних книг кожного українця, Конституція, встановлює захист Вітчизни, її незалежності та територіальної цілісності – важливим і почесним обов’язком громадян України. 

Військові комісаріати Полтавської області чекають свідомих, патріотично налаштованих громадян, готових стати на захист Батьківщини та закликає громадян дотримуватися законодавства України про мобілізацію, не допустити його порушення, та з честю виконати свій конституційний обов’язок.

Військовий комісар Полтавського обласного військового комісаріату полковник Б.Є.ПАВЛОВ

Перейти до вмісту